Linkuri accesibilitate

Statul decorativ


Statul decorativ
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

Haideţi să fim sinceri: era clar de la bun început că pandemia va face ravagii în RM şi că statul moldovenesc, ineficient şi decorativ, nu va fi în stare să asigure respectarea unor elementare norme antiepidemice sau organizarea vaccinării rapide. Cu un asemenea stat, ale cărui priorităţi nu au fost niciodată clare, cu excepţia confortului conducătorilor, nu putea să fie bine. Şi, iată, am ajuns acum cam în voia sorţii, mizând pe noroc, riscând să ne pomenim în miezul unei catastrofe umanitare.

Ce fel de stat oare e acela care nu are un ministru al sănătăţii pe vremea COVID-ului? Şi la binele oamenilor se gândesc oare parlamentarii care nu mai pot vota un guvern? Eu presupun că mulţi dintre aceşti conducători se vor vaccina în România vecină, lăsându-ne pe noi să ne descurcăm cum ne duce capul. Ambiţiile lor politice, fotoliile, aranjamentele de tot felul contează mai mult decât sănătatea cetăţenilor. Asta e o concluzie pe care am tras-o cu mult timp înainte să vină COVID-ul.

Ce fel de stat e acela în ale cărui instituţii se plimbă acum oameni cu măştile sub nasuri şi bărbii? Ce fel de stat e acela care nu poate obliga nişte biserici să respecte normele antiepidemice? Ce fel de stat e acela care nu-i poate convinge pe oameni că virusul e foarte periculos? Şi ce fel de stat e acela care nu-i poate convinge pe toţi medicii să se vaccineze şi apoi vaccinurile zac undeva nefolosite? Dar ce fel de cetăţeni suntem noi, cei care am făcut acest stat şi care-l întreţinem cu impozitele noastre? Ce fel de oameni suntem noi, cei care alegem asemenea conducători ineficienți şi indiferenți?

Îmi amintesc cum, în 2005, un prieten care părăsea RM-ul pentru a se stabili în Canada mi-a spus că voi regreta că rămân aici. Atunci m-am gândit că omul exagerează. Acum îmi dau seama că vorbele lui de atunci conțineau un sens premonitoriu profund.

XS
SM
MD
LG