Linkuri accesibilitate

Studenții la medicină luptă cu pandemia


Cu aproape 2 350 de bolnavi de COVUD-19 internați la spital și puține paturi rămase disponibile, autoritățile au apelat din nou la ajutorul studenților de la medicină pentru lupta cu pandemia. După campanii de vaccinare prin sate la care au participat, aceștia sunt îndemnați acum să-i ajute pe medici să monitorizeze mai bine bolnavii care se tratează la domiciliu, așa încât să nu fie nevoie de internare. Implicarea studenților se face pe bază voluntară, iar până acum s-au înscris 21.

Studenții la medicină luptă cu pandemia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Doina Pilipețchi face parte din grupul de studenți care s-au angajat voluntar să monitorizeze la distanță bolnavii cu COVID-19 sau pe cei care traversează hotarul și sunt în izolare la domiciliu. Este studentă în anul șase la Facultatea de Sănătate Publică, a Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”. Spune că s-a inspirat de la colegii care au dat o mână de ajutor medicilor de la spitalul improvizat la Centrul expozițional Moldexpo sau au fost implicați activ în maratoanele de vaccinare din capitală.

Cred că este necesar ca întreaga populație să se vaccineze

Doina zilnic sună sute de pacienți. Zice că nu fiecare tratează cu bunăvoință apelurile „de sănătate”: „Noi telefonăm practic toți pacienții. Pe noi ne interesează cum evoluează timp starea lor de sănătate și a membrilor de familie, dacă sunt monitorizați de către medicul de familie. Marea majoritate sunt persoane binevoitoare, dar sunt și persoane care sunt indignate de ce îi telefonăm de atâtea ori, pentru ce, de unde avem date despre ei. Cred că este necesar ca întreaga populație să se vaccineze pentru că multe persoane sunt asimptomatice și pot transmite acest virus foarte ușor.”

Munca studenților nu va fi remunerată, întrucât va fi trecută în planul academic drept stagiu de practică. Studenții de la medicină activează deja de o săptămână în cadrul Serviciului 112, unde au la îndemână echipamentul necesar pentru a contacta pacienții aflați în izolare. Informațiile pe care le colectează sunt transmite ulterior la Ministerul Sănătății.

În baza unui algoritm elaborat de experți, anumiți pacienți sunt telefonați o dată la 48 de ore, iar alții o dată la șapte zile, explică directorul Serviciului 112, Liviu Oboroc: „Mecanismul de lucru este un pic diferit decât așa cum obișnuim noi la Serviciul 112. În acest proiect, monitorii Covid sunt cei care fac apeluri, deci nu primesc apeluri de la cetățeni. Zilnic, aproximativ sunt efectuate în jur de 10 mii de apeluri către aceste persoane și ele se repetă cu o periodicitate de anumit interval stabilit de către Ministerul Sănătății. Munca lor este foarte importantă în vederea diminuării impactului asupra sistemului spitalicesc.

Din cauza numărului în creștere a infectărilor cu COVID-19 și mai ales a cazurilor grave, ministerul Sănătății a anunțat că va fi mărit numărul de paturi și de locuri în terapie intensivă, inclusiv din contul secțiilor ce nu sunt destinate tratării pacienților cu covid, pentru a se asigura capacități suplimentare.

Ministra Ala Nemerenco a precizat miercuri că sprijinul oferit de studenții de la medicină va fi util pentru a monitoriza mai ales pacienții din localitățile rurale, aflați în izolare: „Noi cunoaștem că foarte multe localități sunt în lipsă critică de medici de familie. oamenii foarte frecvent au întrebări pe care chiar nu știu cui să le adreseze. În acest proiect am observată că studenții găsesc, la domiciliu, persoane despre care sistemul nu cunoaște nimic, care cumva au căzut din monitorizare. Conform răspunsurilor la întrebări, monitorii înțeleg că aceștia au criterii ce denotă necesitatea spitalizării urgente. Astfel, după ei este trimisă ambulanța și îi transferă la spital. Scopul nostru primar este să informăm corect oamenii, să facem astfel încât autoizolarea să fie eficientă.

Studenții implicați în monitorizarea pacienților aflați în izolare urmează să le vorbească și despre importanța vaccinării, în speranța că vor contribui astfel la impulsionarea procesului de imunizare. Ministerul Sănătății s-a arătat îngrijorat de faptul că ritmul vaccinării stagnează: doar 25 la sută din populația adultă este imunizată cu prima doză și mai puțin de 24 la sută au ambele doze.

XS
SM
MD
LG