Executivul UE a spus la lansarea inițiativei că diploma europeană ar ajuta studenții și comunitatea universitară, dar și piața muncii, atrăgând și mai mulți studenți din afara UE și mărind competitivitatea Europei.
Ținând cont de diversitatea sistemelor de educație superioară din UE, Comisia Europeană propune o abordare treptată: mai întâi ar urma să fie introdus un „label” (o etichetă) care va fi acordat programelor de diplome comune care corespund criteriilor europene propuse, iar apoi va fi introdusă diploma europeană propriu-zisă.
Ea ar urma să fie acordată fie în comun de mai multe universități din mai multe țări membre, fie de o nouă entitate legală europeană ce ar urma să fie înființată de asemenea universități. Studenții ar urma să primească o „diplomă europeană” care este recunoscută în mod automat.
Comisia Europeană promite că va încuraja și va sprijini țările membre în UE prin acțiuni concrete. Un prim pas va fi înființarea în 2025 a unui „laborator de politici” dedicat diplomei europene, sprijinit de programul Erasmus+.
Tot în 2025, Comisia plănuiește să lanseze un fel de foi de parcurs spre diploma europeană, oferind motivație financiară țărilor membre și actorilor implicați.
Înainte ca diploma europeană să devină realitate, Comisia Europeană a lansat și altă inițiativă, de accelerare a recunoașterii transfrontaliere a diplomelor, inclusiv prin asigurarea unei calități mai uniforme a studiilor, dar și prin reforme birocratice.
Comisia Europeană a spus că proiectul diplomei europene va fi discutat la un Consiliu European (summit) în lunile următoare.
Executivul european a precizat că participarea la programul diplomei unice este voluntară, că el se va aplica cu respectarea autonomiei universitare și a dreptului statelor membre de a lua decizii independente pentru sistemelor lor de educație.