Linkuri accesibilitate

Studii gratuite pentru refugiații ucraineni


Studenții refugiați din Ucraina vor putea să-și continue studiile în Republica Moldova fără taxă, în limitele bugetelor instituționale. O decizie în acest sens a aprobat Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

De asemenea, studenții refugiați, cetățeni ucraineni, vor putea fi înscriși, în mobilitate, în lipsa actelor confirmative privind studiile parcurse în instituțiile de învățământ superior frecventate anterior în statul vecin și fără de prezentarea scrisorii de accept a Ministerului Educației și Cercetării.

Totodată, copiii din familiile care au cerut azil în Republica Moldova vor putea să se înscrie la școală ca urmare a recunoașterii și echivalării perioadelor de studii, iar până la finalizarea acestei proceduri copilul va avea statutul de audient. De asemenea, toți copii vor avea posibilitatea să frecventeze instituția de învățământ în calitate de audient, fără obligativitatea școlarizării, cu înregistrarea solicitantului într-un registru provizoriu. Copiilor refugiaților li se oferă și posibilitatea să participe la activitățile extrașcolare, și acest lucru nu este condiționat de calitatea de audient sau elev.

În același timp, încadrarea în grădinițe se va face în funcție de resursele financiare bugetare alocate instituției. Vor avea prioritate solicitările în cazul părinților angajați în câmpul muncii, se mai arată în decizia Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG