Linkuri accesibilitate

SUA și Rusia se pregătesc pentru discuții, înaintea unei săptămâni diplomatice cu mize mari


Wendy Sherman și Serghei Reabkov
Wendy Sherman și Serghei Reabkov

Delegații ale SUA și Rusia au organizat un dineu de lucru la Geneva duminică, 9 ianuarie, înaintea unei săptămâni de negocieri diplomatice cu mize mari în trei orașe europene, provocată de cererile Moscovei de a încheia un acord de securitate și de consolidarea militară rusă în apropierea Ucrainei.

Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman, șefa delegației americane și echipa sa au purtat convorbiri cu adjunctul ministrului rus de externe Serghei Reabkov și cu alți oficiali ruși timp de două ore, în timpul unui dineu la reședința reprezentantului SUA la Conferința pentru dezarmare de la Geneva.

Diplomații de rang înalt „au discutat despre subiectele bilaterale pe care ambele părți le vor aborda” în cadrul discuțiilor principale din 10 ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Discuțiile din timpul dineului sunt un preludiu la așa-numitul Dialog Strategic și de Securitate, un grup de lucru SUA-Rusia înființat anul trecut pentru controlul asupra armelor. Discuțiile bilaterale ruso-americane vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles și de discuții multilaterale separate în cadrul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) la Viena, în cursul acestei săptămâni.

Departamentul de Stat a declarat că la Geneva vor fi discutate doar anumite chestiuni bilaterale, dar că Statele Unite „nu vor discuta despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”, într-o referire la cererile Rusiei față de Statele Unite și NATO de a oferi garanții de securitate.

Sherman „a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale ale suveranității, integrității teritoriale și libertății națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe”, se arată în comunicat, cu referire la Ucraina și la aspirațiile acesteia de a adera la NATO.

XS
SM
MD
LG