Linkuri accesibilitate

SUA afirmă că Rusia a cheltuit 300 de milioane de dolari pentru a influența politica din zeci de țări


Rusia a cheltuit pe ascuns peste 300 de milioane de dolari din 2014, încercând să influențeze politicieni și alți oficiali în peste douăzeci de țări, a declarat Departamentul de Stat pe 13 septembrie.

Banii au fost cheltuiți pentru a sprijini grupuri de reflecție susținute de partide politice naționaliste de extremă dreapta și pentru alimentarea organizațiilor de fațadă care direcționau banii către cauze sau politicieni preferați. Serviciile de informații americane consideră că 300 de milioane de dolari este o estimare minimă și că Rusia probabil a transferat fonduri suplimentare în cazuri care nu au fost detectate, a declarat oficialul care a informat reporterii.

SUA au transmis aceste informații către guvernele din peste 100 de țări. Datele colectate sunt urmarea unei analize a comunității de informații americane privind eforturile Rusiei de a influența politica altor țări, a declarat oficialul. Departamentul de Stat publică o parte din aceste informații pentru că se așteaptă ca Rusia să se sprijine tot mai mult „pe setul său de instrumente de influență sub acoperire" în lunile următoare, au spus oficialii americani.

Raportul nu numește ținte rusești specifice, dar spune că Rusia probabil va apela din ce în ce mai mult la finanțarea politică ascunsă pentru a submina sancțiunile internaționale legate de războiul său din Ucraina. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns deocamdată solicitării RFE/RL de a face comentarii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG