Germania este unul dintre aliații principali ai Americii în Europa, dar noul guvern de la Berlin a fost criticat, în ultima vreme, după ce a refuzat să furnizeze armament pentru Ucraina, să mărească efectivele militare în Europa și să lămurească ce sancțiuni occidentale împotriva Rusiei ar sprijini, dacă acea țară atacă Ucraina.
Cancelarul Scholz susține, pe de altă parte, că poziția Germaniei în sprijinul NATO este bine conturată, materializându-se în trupe germane aflate în Lituania, cea mai mare contribuție militară pentru Alianță, precum și asistență economică substanțială pentru Ucraina.
Poziția liderului german, reafirmată la Washington, este că Rusia trebuie să știe că dacă atacă Ucraina va avea un preț considerabil de plătit, dar în același timp eforturile pentru revigorarea canalelor diplomatice trebuie continuate.
Pentru partea americană vizita lui Olaf Scholz prezintă un prilej de reafirmare a continuității în relațiile bilaterale, după plecarea fostului cancelar, Angela Merkel.
Olaf Scholz a spus, după convorbirile de la Casa Albă, că Germania și Statele Unite sunt „absolut unite” în chestiunea sancțiunilor împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina. Cele două țări vor încerca să obțină soluții diplomatice, dar sunt pregătite să răspundă dacă Moscova decide să invadeze Ucraina.
Președintele Joe Biden a spus că Statele Unite evaluează cum pot ajuta Europa cu surse alternative de energie în cazul unui conflict cu Rusia. „Ceea ce lumea uită însă este că și Rusia are nevoie să vândă gaz și petrol. Rusia contează pe aceste livrări, ele reprezintă o parte semnificativă a bugetului său. Și dacă această sursă de venit va fi epuizată ei vor suferi foarte mult. Există consecințe și pentru ei”, a spus președintele Biden.
Șeful executivului american și-a exprimat, la conferința de presă cu cancelarul Olaf Scholz, convingerea că Rusia poate opta pentru o soluție diplomatică, nerăspunzând însă la întrebarea cum va fi realizat acest obiectiv.
În paralel, alte surse din administrație au continuat să susțină că e posibil ca Putin să atace Ucraina, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, dată fiind acumularea de forțe și armament la frontieră.