Linkuri accesibilitate

Summit UE: optimism în privința ridicării vetoului polon și maghiar


Prim ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, și cel ungar, Viktor Orban
Prim ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, și cel ungar, Viktor Orban

Cum fusese anticipat, cina de miercuri, în tête-à-tête, a premierului britanic Boris Johnson cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen nu a dus la nimic.

Ei și-au acordat iarăși 72 de ore suplimentare, până duminică, dar indiferent de rezultat summitului de joi și vineri de la Bruxelles, divorțul Marii Britanii de UE va fi pronunțat pe 31 decembrie. Este însă imposibil ca acordul Brexit să fie gata pe 31 decembrie, care rămâne până acum data limită.

Summit UE: optimism în privința ridicării vetoului polon și maghiar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Cei 27 de lideri ai UE, reuniți joi și vineri, 10-11 decembrie în summitul ce marchează încheierea președinției germane a UE, au în fața lor una din cele mai complexe și încărcate agende vreodată: Brexitul, bugetul UE pe următorii 7 ani, blocat de vetoul Ungariei și Poloniei, pandemia, relansarea economiei, încălzirea planetară și protecția mediului, dar și probleme geopolitice și de vecinătate, precum relațiile cu Turcia, aflată în conflict atât cu Grecia și Ciprul, cât și, mai recent, cu Franța lui Macron.

Rezultatele concrete ale summitului nu vor deveni de altfel automat realitate. Șefa grupului socialist din Parlamentul European, Iratxe García, a amintit și avertizat astăzi că Parlamentul intenționează să cerceteze și să voteze orice decizie a liderilor privind bugetul UE și Brexitul. Aprobarea bugetului UE este una din principalele prerogative ale Parlamentului European.

Se pare, de altfel, din câte s-a putut afla până acum, că un compromis asupra bugetului a fost găsit între cei 27 și că liderii Poloniei și Ungariei au fost făcuți să înțeleagă că avantajele pentru ei sunt mult mai mari dacă își ridică vetoul pe care l-au opus clauzei prin care acordarea fondurilor UE e condiționată de respectarea regulilor democrației.

Principalele teme vor fi abordate începând cu joi seara, după cină, și de-a lungul zilei de vineri.

Deocamdată liderii au anunțat acorduri finale asupra unor teme mai puțin politice, precum aceea de impune giganților rețelelor sociale să elimine un mesaj extremist în mai puțin de o oră.

Găsirea unui acord în chestiunea bugetului și a fondului special pentru ieșirea din pandemie ar fi o veste bună și pentru supraviețuirea așa-numitului „grup de la Visegrad", supus unor serioase tensiuni între membri în urma vetoului maghiar și polonez. Asta pentru că ceilalți doi membri, Cehia și Slovacia, nu erau deloc mulțumite de blocarea bugetului de peste un trilion de euro, peste o mie de miliarde, pe anii 2021 - 2027, și nici de blocarea fondului special de 750 miliarde pentru combaterea pandemiei și refacerea economiilor continentului.

În timp ce liderii cinează, un grup de polonezi protestează afară, în stradă. Nu doar împotriva felului în care guvernul lor blochează bugetul UE, dar și pentru liberalizarea dreptului la avort în țara lor și în general împotriva derivei autoritare a guvernului de la Varșovia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG