Linkuri accesibilitate

Summit UE pe fundalul cacofoniei migrației (VIDEO)


Grup de migranţi și forțe de ordine la graniţa Bosniei şi Herţegovinei cu Croaţia, 18 iunie, 2018
Grup de migranţi și forțe de ordine la graniţa Bosniei şi Herţegovinei cu Croaţia, 18 iunie, 2018

Europa e pe cale de implozie din pricina migrației, iar summitul UE de joi și vineri de la Bruxelles va putea cu greu să frâneze această tendință.


După cacofonia politică din ultimele săptămâni, cei 28 de lideri vor căuta să se pună de acord pentru o serie de platforme în afara Europei, destinate migranților salvați în Marea Mediterană, precum și o serie de măsuri care să descurajeze imigrația ilegală spre Europa.

Este un summit extrem de încărcat. Atât politic, cât și emoțional, izvorând din sentimentul de criză profundă prin care trece Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a redactat o serie de șapte propuneri de măsuri menite să reformeze sistemul de azil în Europa, dintre care cinci sunt gata chiar și din punct de vedere juridic, și legal și ele vor fi puse pe masă liderilor UE.

Mai multe țări membre, în special est-europene, cum sunt Ungaria, Cehia și Polonia, refuză orice fel de solidaritate cu țările mediteraneene cele mai afectate de imigrație, Grecia și Italia în primul rând. Liderii prezenți la Bruxelles știu că opinia publică de acasă așteaptă rezultate concrete, rezultate care sunt practic incompatibile între țările din sudul şi cele din estul Europei.

Merkel: migrația ar putea determina soarta UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

Soliditatea guvernului german și supraviețuirea politică a Angelei Merkel depind de rezultatul acestui summit, după ce Merkel a primit un ultimatum în legătură cu migrația de la Coaliția Creștin-Socială (CSU) din Bavaria...

La fel, soliditatea guvernului german și supraviețuirea politică a Angelei Merkel depind de rezultatul acestui summit, după ce Merkel a primit un ultimatum în legătură cu migrația de la Coaliția Creștin-Socială (CSU) din Bavaria. La fel, italianul Conte și francezul Macron așteaptă de la acest summit rezultate concrete de arătat acasă, Macron având în plus și un proiect ambițios de renovare a zonei euro.

Cei 28 trebuie apoi să decidă renovarea sau anularea regulamentului Dublin, prin care țările membre UE pot să trimită migranții în prima țară UE prin care au intrat în Uniune. Regulamentul a fost introdus în epoca în care migranții ajungeau în Europa în general cu avionul și când nu se putea anticipa masiva imigrație pe mare.

Cei 28 de lideri vor căuta să se pună de acord pentru o serie de platforme în afara Europei, destinate migranților. Evident, totul trebuie făcut astfel încât să nu se dea impresia că e vorba de lagăre închise și fără încălcare dreptului internațional. Ar trebui apoi un acord al Națiunilor Unite, prin Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Nu e limpede unde ar putea fi instalate acele centre sau platforme, acele hotspots. Ungaria le-ar vrea în afara Europei, Franța și Spania - mai degrabă pe coasta Mediteranei. Ideal ar fi ca o țară africană, precum Libia, să-și dea acordul pentru instalarea acelor centre cu conturul încă nedefinit.

Dacă mai adăugăm la toate astea și faptul că nu s-a avansat recent aproape deloc în dosarul Brexit și că va trebui să fie discutat ceea ce începe să semene cu un război comercial cu America lui Trump, rezultatul summitului pare astăzi foarte incert.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG