Recent el i-a acuzat pe ministrul apărării, Serghei Șoigu și pe șeful statului major, Valeri Gherasimov că au privat pe mercenarii său de muniția și sprijinul de care au nevoie pentru a lupta.
Dar din documentele scurse de către Jack Teixeira rezultă că exasperat de ineficiența liderilor militari ruși Evgheni Prigojin i-a cerut lui Vladimir Putin să intervină. Recenta sa izbucnire nervoasă și amenințarea că Wagner va abandona localitatea Bahmut, la care se pare că ulterior a renunțat, cel puțin deocamdată arată că apelul său nu a dat inițial rezultate. Prigojin – căruia îi plac gesturile teatrale – a mai lansat acuzații similare și în februarie, postând o fotografie cu o mulțime de mercenari uciși.
Din documentele scurse rezultă că și conducerea armatei ruse a fost nemulțumită de atacurile căpeteniei Wagner și a dezbătut cum să le contracareze. Oficialități din Ministerul Apărării ar fi luat în considerare se pare o campanie publică care să-l discrediteze pe Evgheni Prigojin, căutând un aliat, în sistem, care să-i facă față, plan abandonat din lipsa sprijinului regimului, care nu i-a cerut lui Prigozhin să oprescă criticile.
Din documente reiese că aceste informații ar avea la bază interceptări de comunicații. La 21 februarie, Ministerul rus al Apărării s-a mulțumit să nege că „înfometează” voluntarii, așa cum îi numesc public pe mercenarii din Wagner. Această organizație propagă interesele Rusiei în lume, prin mijloace militare de-acum de nouă ani și de atunci, Evgheni Prigojin a avut o relație sinuoasă cu protectorul său, Putin. Pe fondul eșecului armatei ruse în Ucraina, micile victorii ale grupării Wagner au ridicat inițial profilul lui Evgheni Prigojin și, de aici, îndrăzneala acestuia să critice conducerea militară.
Din ianuarie, Prigojin susține că presei din Rusia i s-ar fi interzis să-l citeze, ceea ce ar fi o schimbare notabilă. El are însă propriul său mic imperiu media, format din situri pe Internet si canale pe Telegram, care-i amplifică vocea. Experți spun că Putin a încurajat rivalitatea de la vârful operațiunii sale militare, dar, indiferent de calculele sale politice, asta a avut efecte dezastruoase pe câmpul de luptă.
Se crede că Putin i-a chemat să se întâlnească pe Evgheni Prigojin si pe Șoigu pe 22 februarie. Liderul Wagner a dorit să fie lăsat să continue să recruteze din închisori și să pregătească noii recruți. Dar conform interceptărilor, Putin i-ar fi cerut lui Evgheni Prigojin să trateze cu ministerul, luănd aparent partea conducerii acestuia și ceea ce a urmat a fost discursul public mânios recent al lui Evgheni Prigojin. Rămâne de văzut cât va dura acum aparenta revenire la sentimente mai bune.