Linkuri accesibilitate

Surse: Comisia Europeană vrea să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene către țări terțe


Dacă va fi aprobată hotărârea de urgență a UE, cerealele ucrainene vor putea tranzita Europa de est atâta timp cât produsele nu vor mai intra pe piețele locale.
Dacă va fi aprobată hotărârea de urgență a UE, cerealele ucrainene vor putea tranzita Europa de est atâta timp cât produsele nu vor mai intra pe piețele locale.

Un document studiat de Europa Liberă arată care este planul Comisiei Europene pentru a rezolva problema fermierilor din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, afectați de importurile de cereale din Ucraina.

CE le va cere celor cinci state UE afectate de prețurile cerealelor ucrainene, inclusiv României, să permită doar tranzitul de cereale către alte țări din lume, fără desfacerea produselor pe teritoriul lor.

Proiectul de lege discutat la Bruxelles restrânge aria produselor pentru care va exista un acord la grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui. Și limitează perioada până la 30 iunie.

Miniștrii responsabili pentru comerțul celor cinci țări UE care au interzis complet sau parțial transportul cerealelor ucrainene se vor întâlni cu oficialii ucraineni astăzi la Bruxelles, pentru a dezbate soluția propusă de Comisia Europeană, potrivit surselor Europa Liberă.

Tot surse afirmă că autoritățile europene vor propune ca transporturile să fie ori sigilate, ori monitorizate prin GPS, pentru a putea demonstra că produsele nu au fost desfăcute în timpul tranzitului și nu au afectat piețele locale din statele pe unde au trecut.

Măsura poate fi implementată în 24 de ore, odată ce instituțiile europene vor obține acordul Ucrainei, se arată în documentul studiat de Europa Liberă.

Produsele vizate sunt mai puține decât cele de pe lista celor interzise de guvernul polonez pe 15 aprilie, listă care viza și făina, ouăle sau carnea de găină.

Autoritățile de la Bruxelles doresc ca, odată cu adoptarea acestei măsuri de urgență la nivel european, statele est-europene să renunțe la măsurile care interziceau tranzitul cerealelor.

Regulile europene nu le permit statelor membre să ia astfel de decizii pe cont propriu, pentru că țin de Politica Comercială Comună. Instituțiile de la Bruxelles pot, însă, să amelioreze situațiile excepționale precum cea din prezent prin hotărâri de urgență.

Competențele exclusive ale UE sunt stabilite de comun acord de către statele membre și puse în grija autorităților de la Bruxelles, pentru a facilita desfășurarea coordonată a acțiunilor la nivel european, fără ca una dintre țări să aibă reguli diferite și astfel să creeze probleme pentru celelalte state. Unele măsuri, precum cele care reglementează flora și fauna marină, nu țin cont de granițe, așa că trebuie coordonate central, amintește Comisia.

Domenii legiferate exclusiv de UE sunt uniunea vamală, politica monetară pentru țările care folosesc moneda unică Euro, comerțul și acordurile internaționale și normele de concurență pe piața unică.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG