Sevara și soțul ei, cu care a fost căsătorită timp de patru ani, s-au separat după numeroase certuri, pe care ea le atribuie incapacității lui de a-și menține un loc de muncă.
Cei doi nu mai vorbesc, iar Sevara caută răspunsuri la problemele sale la o ghicitoare care locuiește aproape de casa ei, în capitala Tadjikistanului, Dușambe.
„Mi-a spus că cineva ne-a făcut un blestem pentru a ne distruge căsnicia. Are sens,” spune educatoarea de grădiniță în vârstă de 33 de ani, al cărei nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.
Sevara mergea la ghicitoarea ei de încredere o dată pe săptămână, plătind echivalentul a 5 dolari de fiecare dată pentru a „înlătura blestemul”. Dar ghicitoarea a încetat recent să mai primească clienți, după ce a fost avertizată de poliție, a spus Sevara.
Autoritățile tadjice au intensificat raidurile care vizează ghicitorii și vindecătorii spirituali în ultimele luni, în cadrul unei noi campanii guvernamentale împotriva acestor practici vechi de secole.
Președintele țării din Asia Centrală, Emomali Rahmon, a declarat luna trecută că forțele de ordine au reținut 1.500 de persoane implicate în „vrăjitorie și ghicit” și peste 5.000 de „mullahi semi-analfabeți,” un eufemism tadjik pentru vindecători spirituali.
Rahmon a spus că măsurile au fost luate la ordinul său, dar nu a oferit detalii despre perioada în care au avut loc cele 6.500 de arestări.
Conform unui raport al Ministerului de Interne din 24 august, peste 150 de ghicitori au fost reținuți doar în acea lună.
Poliția și presa de stat publică regulat numele și fotografii de persoane reținute în raiduri, iar posturile de televiziune difuzează adesea „mărturisirile” acestora.
Într-o mișcare fără precedent, poliția înregistrează acum ghicitorii, vindecătorii spirituali și clienții acestora pentru a le monitoriza activitățile.
În luna iunie, Tadjikistanul a introdus pedepse mai aspre pentru practicarea ghicitului, interzisă încă din 2008.
Persoanele care comit această infracțiune pentru prima dată riscă o sancțiune contravențională, constând într-o amendă sau închisoare de până la 15 zile. Însă, în caz de recidivă, fapta devine infracțiune penală, fiind pedepsită cu o amendă de până la 13.500 de dolari sau cu până la doi ani de închisoare.
Ghicitul este, de asemenea, interzis în Islam, religia la care aderă majoritatea covârșitoare a celor aproximativ 10 milioane de cetățeni ai Tadjikistanului.
Linii blurate
În Tadjikistan, majoritatea ghicitorilor oferă și „tratamente” pentru bolnavi, bazate pe așa-zise remedii inspirate din credințe tradiționale și religioase, estompând granița dintre ocultism și vindecarea prin credință.
Există, de asemenea, mii de persoane care practică exclusiv vindecarea prin credință, deși multe dintre acestea au puțină sau nici o educație religioasă sau pregătire medicală, potrivit poliției.
Legea nu interzice vindecarea prin credință, însă zeci de persoane care o practică au fost acuzate de alte infracțiuni, cum ar fi frauda.
Mai mulți vindecători bărbați au fost încarcerați pentru molestarea clientelor lor în timpul ritualurilor de „vindecare”.
Autoritățile au publicat presupuse înregistrări video ale unor astfel de incidente, despre care se afirmă că au fost filmate cu camere ascunse.
Majoritatea celor care caută ajutor la ghicitori și vindecători prin credință sunt femei.
Unii ghicitori foarte căutați din Dușambe au afirmat în trecut că printre clienții lor se numără membri ai familiilor unor oficiali guvernamentali de rang înalt, care solicită ajutor pentru rudele lor. Europa Liberă nu a putut confirma independent aceste informații.
Nu duc lipsă de clienți
Deși sunt interziși atât prin lege, cât și prin religie, ghicitorii din societatea conservatoare a Tadjikistanului nu duc lipsă de clienți dornici să afle nu doar viitorul, ci și alte lucruri.
Potrivit unor surse care au vorbit cu Europa Liberă, clienții apelează frecvent la ghicitori pentru a face vrăji care să împiedice despărțirea soților, să aducă succes în afaceri sau să ajute un membru al familiei să evite condamnarea într-un proces.
Ghicitorii și vindecătorii spirituali percep tarife ce variază între echivalentul a 2 dolari și câteva sute de dolari, în funcție de popularitatea și locația lor.
În orașul Bokhtar, din sudul țării, un ghicitor cunoscut se află printre cei reținuți temporar și avertizați de poliție. Cu toate acestea, clienții săi fideli continuă să-l viziteze în secret, potrivit unei surse apropiate
„Deși a încetat să primească clienți, eu și alții continuăm să mergem la el, pretinzând că suntem prieteni sau rude,” a declarat o femeie, sub protecția anonimatului.
O altă clientă a descris vizitele la ghicitori ca fiind „singurul lucru care o calmează și o ajută să-și controleze emoțiile” în mijlocul unei crize în căsnicie.
Deși Tadjikistanul este singura țară din Asia Centrală care a interzis ghicitul, unele state vecine au luat măsuri pentru a restricționa această practică.
Turkmenistanul și Kârgâzstanul au interzis publicitatea serviciilor oculte, în 2016 și, respectiv, 2024.
Serviciile de securitate din Turkmenistan efectuează, de asemenea, raiduri inopinate la domiciliile ghicitorilor, cerându-le să obțină permise de muncă și să plătească taxe pe veniturile lor.
Mulți tadjici obișnuiți critică autoritățile pentru „prioritățile greșit alese,” spunând că guvernul ar trebui să se ocupe mai bine de probleme mai urgente, cum ar fi șomajul, inflația și lipsa gravă de electricitate din țară.
„Avem doar câteva ore de electricitate pe zi și trebuie să muncim în Rusia pentru a ne hrăni familiile, dar guvernul nostru urmărește ghicitorii,” a spus un locuitor al orașului Khujand, din nord, sub protecția anonimatului. „Ar trebui să se concentreze în schimb pe îmbunătățirea vieții oamenilor.”
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te