Linkuri accesibilitate

Tarifele în transportul interurban, în atenția politicienilor reveniți din vacanță


Autogara din Căușeni
Autogara din Căușeni

Partidul Platforma DA propune ca procesul de aprobare a unor majorări să fie sincronizat cu demonopolizarea ramurii transportului.

Președintele Igor Dodon a încercat să justifice majorarea cu 20% de la 1 ianuarie a tarifelor pentru călătoriile interurbane cu microbuzul și autobuzul. Într-un interviu publicat astăzi de portalul Tribuna, Dodon spune că „alternativa era blocarea completă a transportului de pasageri în țară și paralizarea totală a vieții sociale și economice”. Majorarea survine la început de an electoral, într-un moment în care Dodon și guvernul aliat al premierului Ion Chicu au promis, dimpotrivă, măriri de beneficii sociale, nu de tarife și reconstrucția a sute de kilometri de drumuri.

Tarifele în transportul interurban, în atenția politicienilor reveniți din vacanță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct



Decizia de a permite transportatorilor să scumpească cu aproape 25 la sută biletele de călătorie cu transportul interurban a fost luată în grabă, fără dezbateri publice, chiar în pragul sărbătorilor de iarnă, în speranţa să treacă neobservată. Sunt doar câteva argumente invocate de fruntaşi ai Partidului Platforma DA, care au cerut anularea hotărârii de majorare a tarifului. Ei consideră că această decizie nepopulară luată în avantajul transportatorilor care au organizat o serie de proteste afectează categoriile defavorizate de cetăţeni. Platforma DA va cere demisia ministrului economiei, în baza unei moţiuni de cenzură, dacă ordinul de majorare a tarifelor nu va fi anulat, a atenţionat vicepreşedintele formaţiunii, Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

„Deciziile iresponsabile trebuie să fie sancţionate. Dacă va fi anulat acest ordin, suntem gata să ne implicăm, să analizăm, să vedem ce trebuie de modificat în legislaţie. Avem foarte multe propuneri. Dar haideți să le analizăm pe toate, de şapte ori să măsurăm şi odată tăiem.”

Partidul Platforma DA propune ca procesul de aprobare a unor tarife reale de transportare, care ar acoperi costurile operatorilor, să fie sincronizat cu demonopolizarea ramurii transportului, îmbunătățirea managementului în domeniu, modernizarea semnificativă a condițiilor de confort în transportul interurban şi eliminarea corupţiei din acest domeniu.

Ministrul economiei, Anatol Usatîi, nu a reacţionat deocamdată la criticile lansate de opoziţia parlamentară, dar anterior declarase că soluţia de compromis la care s-a ajuns în dialogul cu transportatorii presupune aplicarea procedurii noi de stabilire a categoriilor de confort a unităților auto. Grila de tarife va ține cont de acest criteriu. În consecință, un kilometru va costa 60 de bani în cazul categoriei de bază și 70 de bani în cazul categoriei de confort.


Începând cu 1 februarie unitățile de transport vor fi verificate și împărțite conform categoriilor sub incidența cărora cad. Ulterior, categoria vehiculului va fi marcată pe parbriz pentru ca pasagerii să ştie la ce preț să se aștepte. Conducerea ministerului a promis să apară vineri într-o conferință de presă în care să explice cum anume va funcționa procedura de stabilire a categoriilor de confort.

Președintele Igor Dodon a calificat drept justificată decizia guvernului de a majora prețul biletelor pentru transportul interurban. Într-un interviu pentru portalul tribuna.md, Dodon a afirmat că alternativa ar fi fost „blocarea completă a transportului de pasageri”.

Expertul Stanislav Ghileţchi de la Institutul de politici şi reforme europene aminteşte că ultima dată tarifele au fost majorate în 2014. Există mai mulţi indicatori obiectivi care pot justifica noua majorare, explică el.

Nu trebuie să uităm de faptul că administratorii se confruntă cu lipsă de şoferi...


„Noi avem o creştere a costurilor muncii, adică dacă în 2014 salariu mediu era puţin peste patru mii de lei, în 2020 salariu mediu ajunge la 7900 de lei. Nu trebuie să uităm de faptul că administratorii se confruntă cu lipsă de şoferi. În această perioadă costul combustibilului a fluctuat între 13 şi 17 lei. Dacă la toate acestea includem şi faptul că parcul este foarte învechit şi este nevoie de investiţii pentru a înlocui autovehiculele vechi, avem standarde de mediu mai înalte pe care administratorii ar trebui să le implementeze. Toţi dorim un confort şi un nivel de deservire mai înalt al pasagerilor. Toate aceste elemente adaugă la costuri şi evident că acel cost de 48 de bani nu era unul suficient.”

Stanislav Ghileţchi constată, pe de altă parte, că această majorare nu este una suficientă în lipsa unui mecanism foarte clar de ajustare a tarifelor.

„Nu a fost făcută o analiză bazată pe costuri. Cel puţin noi, cei din afară, care nu suntem implicaţi în activitatea guvernului, nu am văzut o astfel de analiză. Nu ştim dacă există o astfel de analiză, dacă a fost făcută de Ministerul Economiei sau Agenţia Transport Auto o astfel de analiză bazată pe costuri astfel încât să vedem pe ce categorie şi de ce aceste costuri trebuie să fie majorate. Din punctul meu de vedere, noi vom repeta greşeala din 2014, adică doar vom majora tariful, fără să crea un mecanism clar de ajustare. Astfel încât să fie clar atât pentru politicieni, administratori, cât, mai curând, pentru cetăţeni de ce a fost necesară această majorare.”

Expertul Stanislav Ghileţchi pledează pentru transparență maximă în elaborarea și aplicarea formulelor de calculare a tarifelor în domeniul transportului auto de pasageri, astfel încât să existe previzibilitate privind o eventuală nouă majorare sau dimpotrivă diminuare a tarifelor, previzibilitate utilă atât pentru transportatori, cât și pentru beneficiarii acestui serviciu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG