Consiliul audiovizualului din Republica Moldova a examinat azi rezultatele monitorizării posturilor de televiziune NTV Moldova și RTR Moldova care retransmit emisiuni și programe informative din Federația Rusă, și anume felul în care au reflectat invazia rusească în Ucraina, perioada 24-27 februarie. Analiza a arătat că instituțiile media au admis încălcări ale articolului 13 din Codul Serviciilor Media Audiovizuale care se referă la asigurarea informării corecte și, în consecință, s-au ales cu sancțiuni.
Începând cu prima zi a invaziei ruse asupra Ucrainei, cele două posturi de televiziune nu au mai retransmis nicio emisiune produsă în Federația Rusă care să reflecte escaladarea conflictului, deși aveau în grilă astfel de programe. Prin urmare, încălcările constate de monitori nu se referă la buletine informative rusești, ci la programele locale ale televiziunilor, a atras atenția Aneta Gonța, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului.
Postul de televiziune NTV Moldova s-a ales cu mai multe avertizări publice și o amendă de zece mii de lei. Analiza a arătat că în știrile difuzate nu a existat o distincție clară între fapte și opinii și a lipsit imparțialitatea.
Șefa direcției monitorizare TV, Victoria Cecan a precizat că acest post TV a difuzat informații neprobate și vădit părtinitoare. De exemplu, i-au atribuit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski declarații din care reiese că Occidentul ar fi întors spatele Ucrainei. Totodată, cercetarea arată că în nicio zi din cele patru monitorizate, NTV Moldova nu a prezentat poziția Occidentului față de situația din Ucraina. Victoria Cecan:
„Presupunând că un beneficiar al informației s-a informat doar din știrile acestui furnizor, acesta s-a informat incomplect, distorsionat și unilateral, fapt ce nu a contribuit nici într-un fel la formarea unei opinii libere despre ceea ce se întâmplă în ziua de joi, 24 februarie, 2022.”
Fără a contesta concluziile monitorizării, reprezentanții NTV Moldova i-au cerut printr-o scrisoare consiliului să amâne aplicarea sancțiunilor în lipsa unor discuții ample vizând conținutul local al radiodifuzorilor care retransmit emisiuni din exterior.
Cu avertizare publică și o amendă de cinci mii de lei a fost sancționat și postul de televiziune RTR Moldova, care se numără printre cele mai urmărite televiziuni din Republica Moldova, a atras atenția reprezentanta consiliului, Cristina Ionaș-Stețcaia.
Beneficiarii de informație nu au fost anunțați despre ceea ce se întâmplă în țara vecină
Ea a mai spus că postul de televiziune a recurs la omisiuni în programele difuzate, în contradicție cu principiul de imparțialitate și echilibru, astfel încât cetățenii să-și poată forma o opinie corectă despre agresiunea rusă din Ucraina: „Beneficiarele și beneficiarii de informație nu au fost anunțați/anunțate despre ceea ce se întâmplă în țara vecină. Cele două părți ale știrilor au vizat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova în legătură cu situația din Ucraina, dar și un fals pe care l-au primit câțiva cetățeni ai Republicii Moldova prin telefon despre o posibilă mobilizare militară.”
A fost monitorizat și postul de televiziune Primul în Moldova, rezultatele în cazul acestei televiziuni urmând să fie prezentate mai târziu, din cauza volumului mare de informație.
Canalul TV „Primul în Moldova” a fost însă sancționat azi urmare a concluziilor unei alte monitorizări vizând reflectarea crizei de securitate din regiune, care a arătat o informare părtinitoare, dezinformând publicul. De cealaltă parte, o reflectare echidistantă a situației a fost constată în cazul posturilor de televiziune Moldova 1 și Jurnal TV.
Autoritățile de la Chișinău au avertizat în repetate rânduri despre pericolul dezinformării, îndemnând cetățenii să caute informații oficiale. La sfârșitul săptămânii trecute Serviciul de Informații și Securitate a anunțat blocarea mai multor portaluri, între care și Sputnik Moldova pentru distribuirea informațiilor false.