În după-amiaza zilei de 11 septembrie, trei drone au fost doborâte în regiunea rusă Murmansk. Ele au fost găsite în zona Severomorsk, unde se află principala bază navală a Flotei ruse din Nord.
Din cauza atacului, două aeroporturi din regiune au fost închise - Hibinî (în Apatitî) și Murmași (în Murmansk). Una dintre drone zbura spre baza Olenia, unde se află bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, care participă la bombardarea orașelor ucrainene.
Sever.Realii, unitate a RFE/RL, a aflat că într-un oraș cu o sumedenie de facilități militare nu există practic adăposturi - nu este clar unde să te refugiezi în cazul unui atac cu drone.
„Nu există informații despre adăposturile antiatomice, subsolurile din blocurile de locuințe sunt într-o stare deplorabilă și sunt încuiate. Situația este aceeași în instituțiile preșcolare” - spune Evgheni, din Murmansk.
Adăposturi antiatomice inundate
„Nu există absolut nicio activitate (de instruire) cu populația! Nu se dau informații despre adăposturi. Guvernul regiunii Murmansk are un serviciu de informații de tip Moș Crăciun (ridicol). Totul este foarte secret acolo” - se plânge și Igor, în vârstă de 30 de ani.
Locuitoarea Marina spune și ea că în Murmansk subsolurile multor clădiri de apartamente, care ar fi trebuit să servească drept adăposturi antiatomice, sunt inundate. „Adăpostul antiatomic care se află sub casa noastră este plin de apă de mai mulți ani. Este groaznic, desigur, faptul că dacă ne atacă brusc orașul, nu este clar unde să fugim. Nu există informații despre adăposturile antiatomice. Administrația mi-a scris că pot suna la un număr de telefon și întreba”.
Inessa locuiește în orașul „închis” Severomorsk, la 27 de kilometri de Murmansk. Ea spune că acolo sunt mereu alerte, dar niciodată nu este clar dacă este vorba despre o alarmă de antrenament sau de luptă.
„Am adresat întrebarea până și guvernatorului și nu a existat niciun răspuns sau măcar vreun salut. Nu există nicio notificare prin SMS sau de orice alt tip. Administrația a dat un link către un site de net, astfel încât să putem studia singuri informațiile despre adăposturi. Nu veți primi nimic altceva de la ei” - asigură Inessa.
Dacă vreți să aflați unde e adăpostul, trimiteți cerere în scris
Oksana este pensionară și locuiește în Murmansk, dar vara merge la „dacea” ei - nu departe de aeroportul Hibinî, care se află la două ore distanță, în orașul Apatitî. În după-amiaza zilei de 11 septembrie, ea a văzut mai multe drone zburând în apropiere.
„Până acum, asta nu a avut un impact prea mare asupra vieții cotidiene. Tot felul de lucruri zboară pe cer. Le-am văzut, dronele, și ne-am plâns că or fi avioane ușoare private, care își fac de cap. Aeroporturile au fost închise, da. Dar asta e tot pentru moment. Mașinile cu numere de înmatriculare militare au plecat, dar noi avem o teorie a conspirației în legătură cu asta, că vor deschide un vechi aerodrom militar în zona Oktiabrski. Este interesant să vezi cum concetățenii noștri care cred televiziunile și guvernul încep să se gândească: De ce suntem pedepsiți?”, spune Oksana, în vârstă de 60 de ani. Ea adăugă că toată lumea știe foarte bine că în zonă sunt obiective militare rusești importante, dar nimeni nu face nimic pentru protecția populației.
„Nu există listă de adrese de adăposturi. În plus, nu prea există nici adăposturi. Deși, chiar la începutul războiului, au organizat un concurs pentru adăposturile antiatomice ale orașului. Au dat și premii. „Radioul” apărării civile funcționează, ce-i drept, dar nimeni nu înțelege ce spun acolo.
Concursul pentru cel mai bun adăpost din Murmansk a fost organizat în fiecare an de la invazie. În 2022, cea mai bună structură de protecție a apărării civile a fost recunoscută ca fiind atelierul de electroliză de nichel al firmei KGMK din Moncegorsk. Numai că locuitorii din zonă așteaptă informații de la autorități cu privire la adăposturile care se află în apropierea locuințelor lor, nu la mulți kilometri distanță.
Autoritățile din regiunea Murmansk nu informează locuitorii, la cerere verbală, cu privire la amplasarea adăposturilor. Ei sugerează scrierea unei cereri către oficiali, în care oamenii vor indica datele lor personale - adresa de reședință, numărul de telefon - și promit să trimită un răspuns în termen de 30 de zile. Mai mulți interlocutori ai Sever.Realii au primit un asemenea răspuns dar niciunul dintre ei nu a trimis o cerere.
La fel ca în regiunea Tver, unde ucrainenii au lovit cu drone pe 18 septembrie, autoritățile din Murmansk au cerut locuitorilor să păstreze tăcerea cu privire la situațiile de urgență și i-au amenințat că îi vor acuza de trădare pentru publicarea de fotografii pe rețele. Grupul operativ militar din regiunea Murmansk a cerut rezidenților locali, insistent, să nu publice fotografii ale dronelor ajunse în regiune, deoarece ar putea „ajuta inamicul” să detecteze sistemul de apărare aeriană.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te