Nemulțumirea față de legea privind hijabul a a scos mii de oameni în stradă după moartea lui Mahsa Amini în septembrie 2022 în custodia poliției moralității care a arestat-o din cauza unei presupuse încălcări a legii privind hijabul.
Femeile au ieșit în număr tot mai mare în stradă fără eșarfa pe cap în semn de protest față de politicile guvernului. Tulburările au fost potențate și de nemulțumirea mai amplă față de corupție, proasta gestionare economică și regimul represiv impus de autoritățile iraniene. Guvernul s-a folosit de legea hijabului și pentru a-i reprima pe disidenți, recurgând la represalii care au culminat cu morți, răniți și arestați.
Închiderea afacerilor a fost întâmpinată cu rezistență din partea femeilor, iar tendința tot mai mare de a refuza să poarte hijabul a atins o asemenea amploare încât Abdolhossein Khosropour, secretarul Consiliului Suprem al Revoluției Culturale, a remarcat luna trecută că „femeile care nu poartă hijab obligatoriu ar trebui arestate, dar din cauza numărului mare al acestor femei, nu este posibil să se facă acest lucru.”
Printre orașele afectate de cel mai recent val de închideri se numără Bandar Abbas, Mashhad, Teheran, Islamshahr, Eshtehard, Parand, Rasht și Motel Qu.
Hijabul a devenit obligatoriu pentru femeile și fetele de peste 9 ani în 1981, la doi ani după Revoluția Islamică din Iran. Măsura a declanșat proteste care au fost rapid înăbușite de noul regim. De-a lungul anilor, multe femei au ignorat regula și au depășit limitele a ceea ce oficialii consideră a fi o îmbrăcăminte acceptabilă.
În fața tulburărilor, unele personalități religioase și guvernamentale au pledat în mod repetat pentru o atitudine mai dură a guvernului față de contravenienți, mergând chiar până la a încuraja o abordare fără concesie a femeilor care nu se conformează.
Este posibil ca acum rezistența față de hijab să crească și mai mult, spun analiștii, deoarece acesta a ajuns să fie considerat ca un simbol al reprimării femeilor și al represiunii mortale a societății de către stat.