Linkuri accesibilitate

Tot mai multe infracţiuni politice în Germania (raport)


Demonstranţi contra rasismului, 1 mai, la Berlin
Demonstranţi contra rasismului, 1 mai, la Berlin

Raport prezentat de ministrul german de interne. Arestarea unui bărbat suspectat de a fi trimis 115 scrisori de ameninţare, semnate „NSU 2.0.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Ministrul federal de interne, Horst Seehofer, a prezentat la Berlin Raportul privind infracţiunile politice. Potrivit Raportului (care poate fi descărcat aici), în ultimul an, s-a înregistrat o creştere alarmantă a acestor delicte. Este vorba despre creşterea cea mai mare din ultimii 20 de ani.

Seehofer şi-a exprimat îngrijorarea mai ales faţă de acţiuni violente.

Ministrul a subliniat că în societatea germană se pot observa „tendinţe evidente de abrutizare” („klare Verrohungstendenzen“). În prezent, extremismul de dreapta, a explicat ministrul, constituie cea mai mare ameninţare la adresa siguranţei interne a Germaniei.

Din datele statistice prezentate rezultă că în cursul anului trecut au fost înregistrate circa 44.600 de infracţiuni politice, ceea ce înseamnă o creştere cu 8,5 la sută faţă de anul 2019. Atacurile violente au crescut într-o proporţie de 19 la sută.

Infracţionalitatea motivată politic (Coperta raportului)
Infracţionalitatea motivată politic (Coperta raportului)

Potrivit datelor cuprinse în Raport, infracţionalitatea stîngistă a crescut cu 45 la sută, iar cea extremistă de dreapta cu 11 la sută.

Seehofer a explicat această evoluţie negativă prin faptul că în societatea germană există o polarizare progresivă datorită discuţiilor determinate de corona-pandemie. În legătură cu pandemia au fost consemnate aproape 3.560 de infracţiuni motivate politic: agresiuni fizice, nerespectarea reglementărilor sanitare şi delicte de propagandă.

Din cauza creşterii numărului de ameninţări la adresa unor persoane publice, a fost inaugurată, săptămâna trecută, o platformă pe internet, destinată reclamaţiilor. Portalul electronic, inaugurat de preşedintele Germaniei, Steinmeier, se numeşte Stark im Amt (puternic în funcţie) şi urmează să contrabalanseze ameninţările unor extremişti, la adresa unor funcţionari publici, politicieni, primari sau consilieri comunali.

Dintr-un sondaj reprezentativ, dat publicităţii de Fundaţia „Körber”, rezultă creşterea alarmantă a ameninţărilor. 57 la sută dintre primarii germani au primit ameninţări cu moartea, au fost înjuraţi, jigniţi sau au fost atacaţi verbal şi chiar fizic. Numai 35 la sută dintre aceştia s-au adresat justiţiei cu plîngeri penale. 19 la sută dintre ei s-au gîndit să se retragă din funcţii, nemaisuportînd fluxul de injurii.

Ministrul de interne Horst Seehofer
Ministrul de interne Horst Seehofer

Marţi, autorităţile au anunţat că un bărbat de 53 de ani a fost arestat la Berlin, fiind identificat drept expeditorul unor ameninţări, semnate „NSU 2.0”.

NSU este acronimul organizaţiei teroriste de dreapta, Subterana Naţional-Socialistă (Nationalsozialistischer Untergrund).

Primele mesaje, dintr-un total de 115, semnate „NSU 2.0” au fost trimise în august 2018. Destinatarii erau politicieni, jurnalişti, deputaţi şi persoane active în domeniul cultural. Deoarece datele personale ale unor destinatari au fost culese din banca de date a poliţiei din land-ul Hesa, s-a crezut că autorii mesajelor ar putea fi poliţişti.

Atorităţile cred că pe lîngă bărbatul arestat mai există şi alţi făptaşi care l-au imitat pe prezumtivul autor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG