Linkuri accesibilitate

Tribunale și procurori specializați în fake news (VIDEO)


Imagine generică
Imagine generică

Consiliul Europei propune înfiinţarea unor tribunale specializate pe fake-news. „Marii jucători din internet au înțeles că au o responsabilitate în piratarea democraţiei. Lucram la un cadru legislativ pan-european pentru controlarea marilor jucători din internet şi media electronică”, spune într-un interviu cu Europa Liberă raportorul APCE în acest dosar, Frithjof Schmidt (PPE, Germania).

Interviu cu Frithjof Schmidt, raportorul APCE în dosarul „Democrația piratată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00



Europa Liberă: „Democrația piratată”. Acesta este titlul unui raport al cărui autor sunteți și care a fost adoptat de APCE. Ne puteți explica?

Frithjof Schmidt
Frithjof Schmidt


Frithjof Schmidt: „Se încearcă în ultimii ani să se manipuleze procesele noastre democratice, fie prin intervenții controlate sau ghidate de către computere, fie prin campanii de dezinformare. Există mai mereu campanii de dezinformare pe internet pe diverse platforme media sau de socializare. Brexitul a fost un exemplu de democrație piratată. Întrebarea este cum putem face ca societatea noastră să fie rezistentă la aceste atacuri permanente, în care se abuzează de internet pentru influențarea proceselor democratice.”

Europa Liberă: Multi oameni de ştiintă trag semnale de alarmă că progresul tehnologiilor media nu mai este in intresul cetatenilor si democratiei, ci dimpotriva. Platformele de socializare, internetul au devenit locul de desfasurare al campaniilor de dezinformare a tuturor actorilor posibili, de la industrie si politicieni la state. Se poate face ceva, legislativ, pentru revenirea lucrurilor in matca normalității?

Frithjof Schmidt: „Brexitul a fost un exemplu de democrație piratată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00


Frithjof Schmidt: „Da, există mai multe maniere de a actiona pentru a ne creste rezistenta la aceste atacuri. Putem sanctiona, prin lege, campaniile de dezinformare. În Germania și Franța, de exemplu, continutul fake trebuie sters din internet in 24 de ore. Pentru asta, justitia trebuie reformată astfel incat să avem specialiști in acest domeniu. Avem nevoie de procurori si tribunale specializati pe aceasta tema. Vom specializa astfel justitia pentru activitati criminale in internet.


Populatia trebuie sa fie educata in chestiuni de media. De asemenea, lucram la o reglementare a cooperarii transfrontaliere a mass-media. Media a devenit o noua putere economică, actioneaza transfrontalier si transnational, si este nevoie de un cadru legislativ care sa tina lucrurile in matca normalitatii si legalitatii si in acest domeniu.”

Europa Liberă: Da, dar veti avea de-a face cu marii moguli media ai planetei care au si sustinerea populatiei, intr-un fel, caci populatia a devenit dependenta de internet. Cum poate fi reglementata o astfel de casta” atat de bogata si cu operatiuni la nivel global, care are in mana practic planeta, si are instrumentele de spalare pe creier a populatiei.

Frithjof Schmidt: „Marii jucători din acest domeniu au înțeles că au o responsabilitate și ne-au prezentat chiar ei propuneri de reglementări. Se incearcă așadar reglementarea in chestiuni ca identificarea stirilor false, distribuirea lor. Ii vom obliga sa aplice aceste reglementari intr-un termen-limita stergerea stirilor false din internet in 24 de ore, de exemplu. Așadar, lucram la un cadru legislativ pan-european pentru controlarea marilor jucatori din internet si media electronica.”

XS
SM
MD
LG