Linkuri accesibilitate

Trump și Biden | Poate fi evitat dublul standard în ancheta pe tema documentelor secrete?


Joe Biden (stânga) și Donald Trump
Joe Biden (stânga) și Donald Trump

Președintele Biden se confruntă cu o situație politică delicată, de când s-a aflat că și el avea documente clasificate din timpul perioadei în care a fost vice-președinte, la trei locații particulare.

Situația e delicată pentru că asta s-a întâmplat și cu predecesorul său, Donald Trump, în împrejurarea respectivă Biden spunând că actul este unul „iresponsabil”.

Trump și Biden | Cum poate fi evitat dublul standard în ancheta documentelor secrete?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Faptele sunt următoarele – la 2 noiembrie anul trecut, cu doar câteva zile înainte de alegeri, avocați ai lui Biden au găsit câteva documente secrete la un institut pe care acesta îl crease, sub auspiciile unei universități.

Faptul în sine nu e problematic, pentru că avocații au contactat imediat Arhivele Naționale și au predat documentele. Dar ei nu au informat opinia publică și asta e una dintre alegațiile republicanilor, mai mult decât atât, după aceea, alte documente – în total douăzeci – au fost găsite, tot de avocații lui Biden – la două alte locuri, între care și locuința actualului președinte din Delaware.

Despre toate astea s-a aflat doar grație unei anchete a rețelei de televiziune CBS, deci nu se poate spune că echipa lui Biden a acționat eficace în contextul acestui scandal potențial. El trebuia văzut ca un risc pentru șeful executivului pentru că anterior alegerilor de anul trecut, democrații s-au grăbit să solicite investigații, obținând numirea unui anchetator independent, în cazul lui Trump, care avea la reședința din Florida circa trei sure de astfel de documente.

Firește că există diferențe între cele două cazuri. Amploarea – 300 de documente față de 20 – dar și raportarea, Trump a blocat circa un an returnarea documentelor, a refuzat să coopereze, până s-a ajuns la o percheziție la locuința sa, în timp ce Biden a predat documentele de îndată ce le-a găsit. Chiar și așa, Ministerul de Justiție s-a văzut nevoit să numească un anchetator independent și în cazul lui Biden, ceea ce oferă republicanilor – mai ales celor care conduc acum Camera Reprezentanților, o ocazie nesperată să relativizeze culpabilitatea lui Donald Trump, să pretindă că a existat un standard dublu, în legătură cu cele două cazuri și să declanșeze cu o oarecare doză de credibilitate, investigații împotriva președintelui, care nu se opresc la chestiunea documentelor secrete.

Pe plan politic, asta survine într-un moment care începuse să-i fie favorabil lui Biden și în contextul în care se anticipează că el își va anunța candidatura pentru un nou mandat, în curând.

XS
SM
MD
LG