Linkuri accesibilitate

Trump obligat în prima instanță să dea acces la informațiile privind activitatea sa în jurul datei de 6 ianuarie


Atracul din 6 ianuarie 2021 al suporterilor lui Trump asupra Congresului american, Washington, SUA.
Atracul din 6 ianuarie 2021 al suporterilor lui Trump asupra Congresului american, Washington, SUA.

În Statele Untie, un judecătorul federal a respins marți seară cererea fostului președinte Donald J. Trump de a păstra secrete documente despre acțiunile și conversațiile pe care le-a avut înainte și în timpul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului, atac organizat de susținătorii săi pentru a împiedica validarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Judecătoarea tribunalului din districtul Columbia a argumentat că puterile de supraveghere constituțională ale Congresului, în baza cărora cere aceste documente, prevalează asupra puterilor reziduale ale fostului președintede, care dorește secretizarea informațiilor.

Mai ales că președintele Joe Biden a fost de acord ca parlamentarii care investighează revolta din 6 ianuarie să aibă acces la toate informațiile fostei administrații.„...președinții nu sunt regi, iar reclamantul nu este președinte”a spus judecătoarea.

Decizia nu înseamnă că membri comisiei de investigație din Camera Reprezentanților vor avea imediat acces la documentele cerute. Problema este una de principiu, legată de privilegiile reziduale ale unui fost președinte și după toate probabilitățile, va ajunge la Curtea Supremă, estimează cotidianul NYT.

XS
SM
MD
LG