Linkuri accesibilitate

Trump insistă că SUA își vor apăra aliații doar dacă aceștia își vor „plăti facturile”


Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, susține o abordare numită de o publicație „izolaționist tranzacțională” a relației SUA cu aliații săi din Europa și Asia.
Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, susține o abordare numită de o publicație „izolaționist tranzacțională” a relației SUA cu aliații săi din Europa și Asia.

Fostul președinte american, Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat, a reiterat că SUA își va apăra aliații doar dacă aceștia își vor asuma „partea echitabilă din cheltuieli”. Spre deosebire de Biden, Trump a ezitat să spună dacă va ajuta Taiwanul și Ucraina.

Într-un interviu acordat revistei americane TIME, actualul candidat republican la Casa Albă și-a exprimat scepticismul privind păstrarea trupelor americane în Europa sau Coreea de Sud. Întrebat despre declarația sa de la un miting electoral, unde a spus că ar lăsa Rusia „să facă ce vrea” cu o țară NATO care nu plătește suficient pentru apărarea colectivă, Trump spune că nu a fost o afirmație „fără rost”.

„Dacă tu nu vei plăti, atunci vei fi pe cont propriu”, a spus Trump, care a susținut în repetate rânduri că NATO „jefuiește” Statele Unite. Actualul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, a spus anterior că în primul său mandat Trump a amenințat cu retragerea din organizație dacă ceilalți membri nu vor adăuga peste 100 de miliarde în bugetele lor de apărare.

Revista TIME notează că în al doilea mandat, Trump va promova cel mai probabil o politică „izolaționist tranzacțională”, cu accent pe reducerea cheltuielilor SUA pentru trupele staționate în statele aliate.

Israelul, sprijinit condiționat

În privința Israelului, Donald Trump a spus că în cazul unui eventual conflict cu Iranul, SUA s-ar afla de partea aliatului său (Israelul). În plus, candidatul republican crede că soluția celor două state, israelian și palestinian, promovată intens în ultima perioadă, devine tot mai puțin probabilă.

Cu toate că și-a exprimat sprijinul pentru Israel, Trump a criticat războiul din Fâșia Gaza, soldat cu peste 34.000 de palestinieni morți și a insistat că guvernul israelian ar trebui „să termine cu asta”.

„Cred că Israelul a făcut un lucru foarte prost: relațiile publice”, a spus Trump.

Mai mult, el este critic față de actualul premier, Benjamin Netanyahu, despre care spune că nu-i va ierta retragerea în ultimul moment din operațiunea de asasinare a generalului iranian, Qasem Soleimani, din ianuarie 2020. Soleimani a fost ucis într-o lovitură americană cu dronă pe aeroportul din capitala irakiană Bagdad.

„Bibi era părtaș la plan”, a spus Trump la Fox News.

Ajutorul pentru Ucraina, incert

În ce privește asistența militară acordată Kievului, care în cei doi ani de război a ajuns la 100 de miliarde de dolari din partea SUA, Trump a spus că nu ar da bani Ucrainei, până când Europa nu ar oferi o sumă egală în acest sens.

„Dacă Europa nu va plăti, de ce să plătim noi? Ei sunt mult mai afectați. Avem un ocean între noi. Ei nu au”, a spus fostul președinte american.

„Și când spun lucruri de genul acesta, le spun ca un punct de negociere, și am făcut o treabă foarte bună, pentru că miliarde de dolari au venit recent”, a adăugat Trump, care susține că va încerca să ajute Ucraina, dar acuză repetat Europa că nu-și achită „partea echitabilă” din efortul financiar.

Asta deși, țările UE au oferit peste 100 de miliarde de dolari până în prezent, notează Time.

În ianuarie, comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, a povestit cum fostul președinte al SUA le-ar fi spus în particular liderilor UE că americanii nu vor interveni în cazul unui atac militar asupra blocului comunitar.

O poziție similară are republicanul și față de aliații din Asia. Trump susține că dacă Coreea de Sud nu va plăti mai mult pentru trupele SUA aflate în țară, cu scopul de a descuraja regimul nord-coreean al lui Kim Jong Un, atunci ar putea lua decizia să retragă trupele din țară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG