Intr-un interviu in weekend, presedintele Donald Trump nu a exclus posibilitatea unei intilniri cu liderul autoritar de stinga al Venezuelei, Nicolas Maduro.
Se stie ca administratia Trump a avut si are o pozitie foarte dura fata de Nicolas Maduro, care conduce Venezuela cu o mina de fier. Din aceasta cauza, presedintele Statelor Unite a surprins atunci cind nu a exclus o intilnire cu Maduro.
Dupa ce a fost criticat imediat de democrati si unii republicani, Trump a revenit intr-un mesaj tweeter, explicind ca s-ar intilni cu dictatorul de la Caracas doar pentru a discuta ca acesta sa paraseasca pasnic puterea de care se agata din 2018 cind a fost declarat invingator intr-un scrutin care a dat nastere la suspiciuni.
„Spre deosebire de stinga radicala, ma voi impotrivi intotdeauna socialismului si voi fi solidar cu populatia Venezuelei”, a scris seful executivului american, continuind: „Administratia mea a fost dintotdeauna de partea libertatii si impotriva regimului Maduro. M-as intilni cu Maduro doar pentru a discuta modalitatea prin care paraseste pasnic puterea”.
Intr-un interviu acordat retelei de presa Axios, Donald Trump spusese ca are indoieli acum cu privire la decizia sa initiala de a-l recunoaste pe liderul opozitiei, Juan Guaido, ca fiind conducatorul legitim al Venezuelei, dupa alegerile contestate, si ca este deschis ideii de a se intilni cu Maduro.
„Trump are o retorica dura in legatura cu Venezuela, dar admira banditi si dictatori cum e Nicolas Maduro”, a spus fostul vice-presedinte Joe Biden, candidatul democrat la alegerile din toamna, asigurind ca daca va fi ales va fi alaturi de poporul din Venezuela si pentru democratie.
Deputata democrata Donna Shalala a criticat si ea declaratia presedintelui spunind ca „este o zi trista pentru venezueleni, democratie si rolul conducator al Americii” si reafirmindu-si sprijinul pentru Juan Guaido.
Senatorul republican de Florida, Marco Robio, a adoptat un ton mai blind, dar a declarat ca o intilnire cu Maduro ar fi o eroare. „Obiectivul principal al politicii americane in Venezuela este revenirea la democratie”, a spus Rubio, continuind: „Dintotdeauna ne-am dorit sa facilitam o tranzitie pasnica catre democratie si ordine constitutionala. Dar vom continua sa respingem orice incercare de a mentine regimul Maduro la putere si utiliza convorbiri ca o tactica de tergiversare”.
Presedintele Trump explicase initial ca nu se opune niciodata sau foarte rar ideii unei intilniri, exprimindu-si si entuziasmul limitat pentru sfatul primit de la fostul consilier pentru securitate nationala, John Bolton, de a il recunoaste pe Guaido ca presedinte legitim al tarii.
In luna martie, ministerul american de Justitie i-a inculpat pe Maduro si alte 13 oficialitati din Venezuela pentru narco-terorism, referindu-se la Maduro ca „fost presedinte al Venezuelei”.