Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si-a incheiat vizita in China. Presedintele Donald Trump a aplicat strategia pe care alti lideri i-o rezerva lui atunci cind l-a elogiat pe omologul sau chinez, Xi Jinping spunind ca este o „persoana foarte speciala”. Rivalitatea dintre cele doua tari isi va gasi o exprimare mai clara in urmatoarea etapa, reuniunea Asia-Pacific din Vietnam.
Trump va promova acolo o regiune „libera si deschisa”, menita sa contracareze tentatia Chinei de a domina. Dar summitul de la Beijing a avut parte de un Donald Trump intr-un registru diferit de cel cu care ne obisnuise.
In campania electorala, Trump a spus ca va denunta China pentru faptul ca-si mentine moneda nationala la un nivel sub al pietei. Tot atunci a acuzat Beijingul pentru deficitul comercial bilateral si politicile protectioniste si inechitabile in comert.
Ieri insa, tonul a fost schimbat. Presedintele a declarat ca nu invinuieste Beijingul pentru deficitul comercial, ci pe predecesorii sai care au permis aceasta desfasurare, de-a lungul anilor. El a spus ca China face ceea ce oricare tara ar face, aparindu-si interesele, adaugind cu referire la deficit: „Il vom face echitabil si va fi o realizare grozava pentru ambele tari”.
Dupa ce i-a multumit lui Xi pentru restrictionarea relatiilor comerciale si bancare cu Coreea de Nord, Trump a cerut Chinei sa faca si mai multe presiuni asupra Phenianului sa renunte la programul sau nuclear. „China poate sa rezolve asta usor si rapid”, a spus Donald Trump, continuind: „Stiti ceva despre presedintele vostru. Daca isi doreste ceva si face eforturi in directia respectiva, se va intimpla. Nu exista nici o indoiala.”
Trump a insistat pentru reducerea deficitului bugetar – China avind un surplus de 27 de miliarde de dolari – si s-a pronuntat pentru protejarea proprietatii intelectuale, doar in acest domeniu estiminindu-se ca Statele Unite pierd 300 de miliarde de dolari, anual.
Presedintele Xi a spus la rindul sau ca neintelegeri intre China si Statele Unite sint inevitabile, dar a facut apel la intarirea colaborarii in regiunea Asia-Pacific. „I-am spus presedintelui Trump ca Asia-Pacific este o regiune suficient de mare pentru amindoi”, a aratat Xi. Nici unul dintre cei doi lideri nu au permis intrebari din partea presei.