Linkuri accesibilitate

Trupele de poliție și securitate din Murmansk, Rusia, au atacat locuințele Martorilor lui Iehova


Adunare a Martorilor lui Iehova, Rusia

Trupele de poliție și de securitate din orașul Murmansk din nord-vestul Rusiei au atacat locuințele Martorilor lui Iehova, un grup religios pe care Moscova l-a scos în afara legii, etichetat ca extremist. Comitetul de investigații a declarat, pe 30 decembrie, că în cinci locații din Murmansk au fost întreprinse raiduri de poliție și de ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB), într-o acțiune „pentru a zădărnici activitățile unui grup extremist interzis”.

Potrivit declarației oficiale, cărțile și dispozitivele electronice au fost confiscate, iar persoanele implicate în activitățile „ilegale” ale „grupului extremist” au fost identificate. Declarația nu spunea dacă cineva a fost arestat în timpul perchezițiilor sau apoi.

Un videoclip postat pe YouTube de Comitetul de investigații a arătat ofițerii comitetului împreună cu cei ai FSB intrând cu forța în ce părea a fi un apartament. Declarația vine la câteva zile după ce o instanță din Penza, aflată la 550 de kilometri sud-est de Moscova, l-a condamnat pe Vladimir Alyushkin, adept al Martorilor lui Iehova la șase ani de închisoare.

Rusia a interzis grupul religios în aprilie 2017, considerându-l „o organizație extremistă”. Departamentului de stat american consideră această etichetare drept „greșită”. De când credința a fost scoasă în afara legii, mai mulți adepți ai Martorilor lui Iehova au fost închiși în Rusia, inclusiv danezul Dennis Christensen, care a fost condamnat la șase ani de închisoare în februarie, în orașul de vest Oriol, într-un dosar condamnat atât în Rusia cât și în străinătate. În septembrie, Statele Unite au interzis intrarea în America a doi ofițeri regionali de rang înalt ai Comitetului de investigații al Rusiei pentru că ar fi torturat șapte martori ai lui Iehova.

Potrivit grupului religios, începând cu 9 decembrie, 297 de Martori ai lui Iehova „au fost acuzați pentru credința lor”, 43 au fost în detenție, iar 22 în arest la domiciliu.

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului de la Moscova a recunoscut 29 de martori ai lui Iehova acuzați sau condamnați pentru extremism drept prizonieri politici. Martorii lui Iehova au fost priviți cu suspiciune în Rusia de zeci de ani pentru opiniile membrilor săi despre serviciul militar, votarea și autoritatea guvernamentală în general.

XS
SM
MD
LG