Stoltenberg a făcut acest anunț pe 10 iulie, după discuții la Vilnius cu Erdoğan și cu premierul suedez Ulf Kristersson.
„Este o zi istorică”, a declarat Stoltenberg. „Președintele Erdoğan a fost de acord să transmită Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea."
Finalizarea aderării Suediei „aduce beneficii pentru securitatea tuturor aliaților NATO în acest moment critic”, a declarat Stoltenberg. „Ne face pe toți mai puternici și mai siguri”.
Turcia a întârziat cererea Suediei de aderare la alianță din cauza obiecțiilor privind găzduirea de către Stockholm a activiștilor kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști.
Erdoğan a declarat că Suedia a făcut pași în direcția bună prin modificarea legislației privind terorismul. Dar el a acuzat Stockholm că permite demonstrații care glorifică „terorismul” și astfel anulează progresele făcute, într-o aparentă referire la arderea unui Coran în fața unei moschei din Suedia săptămâna trecută.
Anterior, la 10 iulie, Erdoğan a cerut în mod surprinzător ca Uniunea Europeană să relanseze candidatura de aderare a Turciei la UE, care este în impas, ca o condiție prealabilă pentru aderarea Suediei la NATO, ceea ce l-a determinat pe cancelarul german Olaf Scholz să spună că acestea "nu ar trebui să fie înțelese ca fiind chestiuni conexe".
De asemenea, a fost emisă o declarație comună separată care prezintă acordul dintre Suedia și Turcia, în care se spune că Suedia va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia și liberalizarea vizelor. În declarație se mai spune că Turcia și Suedia vor colabora îndeaproape în ceea ce privește „coordonarea în domeniul combaterii terorismului” și, de asemenea, vor stimula legăturile comerciale bilaterale.
Kristersson a salutat anunțul și s-a angajat să continue să îndeplinească toate părțile memorandumului trilateral cu Turcia și Finlanda.
„Este un pas foarte mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. A fost o zi bună pentru Suedia”, le-a declarat Kristersson reporterilor înainte de summitul NATO programat să înceapă pe 11 iulie la Vilnius.
Suedia are încă nevoie de aprobarea Ungariei, dar șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Budapesta nu va mai bloca aderarea Suediei la NATO. Cererile de aderare la NATO trebuie să fie aprobate de toți membrii.
În urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Suedia și Finlanda au depus cereri de aderare la NATO în mai 2022. Finlanda a devenit membră în aprilie 2023.
Președintele SUA, Joe Biden, a salutat anunțul lui Stoltenberg privind acordul și a declarat că este pregătit să lucreze cu Erdogan pentru a consolida apărarea și descurajarea în zona euroatlantică
„Aștept cu nerăbdare să le urez bun venit premierului Kristersson și Suediei ca al 32-lea aliat al nostru în NATO”, a spus el într-o declarație.
Biden urmează să aibă discuții față în față cu Erdogan în timpul summitului.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a salutat, de asemenea, anunțul, afirmând că drumul este „în sfârșit liber pentru ratificarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO”. Ministrul britanic de externe James Cleverly a reacționat, de asemenea, în mod pozitiv. „Este în interesul tuturor ca Suedia să adere la @NATO. Aderarea lor ne face pe toți mai siguri. Marea Britanie salută pașii pe care Turcia i-a făcut astăzi pentru a face acest lucru posibil”, a declarat el pe Twitter.