Paginile de știri hvg.hu și index.hu au relatat că parlamentul, dominat de partidul naționalist Fidesz al premierului Viktor Orban, va amâna din nou votul, după ce anterior a invocat o deteriorare a relațiilor cu Suedia.
Biroul de presă al parlamentului nu a confirmat rapoartele, spunând că agenda sesiunii de săptămâna viitoare va fi finalizată joi, la o reuniune a comitetului Camerei.
Într-o postare pe Facebook, deputatul de opoziție de stânga Agnes Vadai a declarat că Orban nu va pune pe ordinea de zi de săptămâna viitoare votul privind aderarea Suediei la NATO. Ministerul suedez de Externe nu a răspuns la solicitările Reuters pentru comentarii.
Suedia și Finlanda au renunțat la decenii de neutralitate militară după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Ele vor să-și asigure protecția aderând la NATO. Finlanda a devenit membră NATO în aprilie, dar procesul a fost mai lent pentru Suedia.
Suedia și-a propus să se alăture la summitul alianței din 11-12 iulie și, în timp ce are un sprijin puternic din partea altor membri, inclusiv a Statelor Unite, atât Turcia, cât și Ungaria s-au abținut până acum de la ratificare.
În condițiile în care procesul de ratificare al Ungariei este blocat în parlament din iulie anul trecut, Orban și-a exprimat pentru prima dată în februarie îngrijorarea cu privire la apartenența la NATO a Suediei și Finlandei.
Printre alte critici, el a acuzat ambele țări că răspândesc „minciuni sfruntate” despre sănătatea democrației și a statului de drept în Ungaria, deși parlamentarii ungari au aprobat candidatura Finlandei la sfârșitul lunii martie.
Orban se află de ani de zile în conflict cu sediul central al Uniunii Europene de la Bruxelles din cauza criticilor UE la adresa performanțelor Ungariei în ceea ce privește standardele privind democrația și statul de drept, de când a preluat mandatul în 2010.
În aprilie, șeful de cabinet al lui Orban a cerut Suediei să ia măsuri pentru a stimula încrederea, afirmând că relațiile dintre Stockholm și Budapesta se află la un nivel scăzut.