Linkuri accesibilitate

Turcia oprește livrările de material de construcție spre Israel, ca pedeapsă pentru Gaza


Turcia a anunțat primele măsuri economice împotriva Israelului la șase luni de la începerea războiului din Gaza, după ce Israelul nu i-a permis să participe la parașutarea de ajutoare pentru palestinieni.
Turcia a anunțat primele măsuri economice împotriva Israelului la șase luni de la începerea războiului din Gaza, după ce Israelul nu i-a permis să participe la parașutarea de ajutoare pentru palestinieni.

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a acuzat marți Turcia că a încălcat unilateral acordul comercial dintre cele două țări, după ce Ankara a anunțat că oprește exportul de oțel, ciment și material de construcție fieros către Israel.

Șeful diplomației israeliene a anunțat că în replică țara sa va impune restricții unor importuri din Turcia.

Turcia, țară predominant musulmană, a criticat mereu operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, declanșate după atacul grupării Hamas, considerată teroristă inclusiv de UE și SUA.

Deși a numit Israelul „stat terorist”, Ankara a menținut intacte relațiile sale comerciale importante cu Israelul, până la anunțul de marți, venit după ce israelienii au respins cererea turcilor de a li se permite să ia parte la parașutările de ajutoare umanitare în Gaza.

Ministerul turc al Comerțului a spus că restricțiile la 54 de articole de export intră în vigoare de îndată și vor fi valabile „până ce Israelul declară armistițiu imediat și permite intrarea neîntreruptă a ajutorului umanitar în Gaza”.

În răspunsul guvernului israelian se spune printre altele că președintele turc Recep Tayyip Erdogan „sacrifică interesele economice ale Turciei” doar ca să sprijine organizația Hamas.

Politică prea blândă față de Israel?

Reuters notează că Erdogan s-a confruntat cu critici aspre la el în țară pentru menținerea relațiilor comerciale cu Israelul în ciuda a ceea ce mulți turci consideră a fi genocidul palestinienilor din Gaza.

Poliția a reținut sâmbătă zeci de demonstranți care au cerut la Istanbul ruperea legăturilor comerciale cu Israelul. Politica „prea blândă” a guvernării de la Ankara în chestiunea Gaza este considerată, de altfel, unul din motivele pentru care ea a avut rezultate slabe la recentele alegeri locale.

Războiul din Gaza a pus capăt unei încălziri treptate a relațiilor turco-israeliene, care culminase cu renumirea de ambasadori în 2022.

Întreruperea exporturilor turcești ar putea fi o nouă lovitură pentru sectorul israelian al construcțiilor, care suferă de o criză acută a forței de muncă: după atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu 1.170 de morți, Israelul a blocat intrarea palestinienilor la muncă, iar multe șantiere sunt de atunci „înghețate”.

În toamnă, Reuters estima la 30 de milioane de dolari pe zi pierderile suferite de industria israeliană a construcțiilor din cauza închiderii porților pentru palestinieni.

Companiile israeliene din domeniu și-au mărit de atunci efortul de a aduce muncitori străini, din țări ca Moldova, India sau Sri Lanka, inclusiv peste limitele prevăzute de acordurile interguvernamentale în domeniu.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG