Atacul israelian care a ucis șapte lucrători umanitari ai organizației „World Central Kitchen” (WCK), specializată în furnizarea alimentelor în zonele de conflict, a atras asupra Israelului un val de condamnări din partea comunități internaționale.
Cei șase străini și șoferul și translatorul lor palestinian au fost uciși după ce convoiul lor a fost lovit luni noaptea de un atac al forțelor aeriene, la scurt timp după ce au descărcat peste 100 de tone de alimente, aduse în enclava palestiniană pe mare, din Cipru, notează Reuters.
„Nu acceptăm narațiunea unor incidente regretabile”, a spus secretarul general al organizației „Medici fără frontiere” (MSF), Christopher Lockyear, la o conferință de presă din Geneva.
„Nu acceptăm asta pentru că ce s-a întâmplat convoiului WCK și convoaielor MSF face parte dintr-o serie de atacuri deliberate asupra lucrătorilor umanitari, celor din domeniul sănătății, jurnaliștilor, personalului ONU, școlilor și caselor”, a adăugat el.
„Am spus de săptămâni întregi, acest model de atacuri este fie unul intenționat, fie parte a unei incompetențe nechibzuite”.
Israelul susține că a fost un accident
Poziția guvernului de la Tel-Aviv este că evenimentul a fost un „accident operațional”, pe care a anunțat că îl investighează. Israelul a respins constant acuzațiile că ar ținti deliberat civilii în războiul său cu militanții Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și alte state.
Numărul palestinienilor uciși în cele șase luni de conflict este de peste 33.000.
Lockyear, șeful MSF, a adăugat că organizația va rămâne în Fâșia Gaza, în ciuda acestor incidente și a riscurilor prezente la adresa echipelor din teren.
El a mai afirmat că uciderea lucrătorilor „World Central Kitchen” a arătat că măsurile de a aplana conflictul sunt ineficiente „într-un război purtat fără reguli”.
„Faptul că aceste atacuri asupra lucrătorilor umanitari au loc este o alegere politică”, a spus Locyear.
Secretarul general al MSF a cerut ca Israelul să investigheze și atacurile precedente asupra convoaielor „Medici fără frontiere” de anul trecut, precizând că nu a primit nicio explicație până în prezent.
Aproape 200 de lucrători umanitari au fost uciși de la declanșarea ofensivei militare israeliene în Fâșia Gaza, dintre care cinci au fost membri ai MSF.
SUA își vor condiționa viitoarele ajutoare
Incidentul a fost condamnat și de președintele american, Joe Biden, care într-o convorbire ce a avut loc joi, l-a avertizat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că va condiționa ajutorul SUA pentru ofensiva israeliană în Gaza, de măsuri concrete pentru protecția civililor și lucrătorilor umanitari.
Avertismentul președintelui SUA, vine după o serie de apeluri americane din ultimele luni, ca Israelul să-și schimbe tactica folosită în războiul din Gaza, notează Reuters.
Biden a cerut Israelului să anunțe și să implementeze „o serie de pași specifici, concreți și măsurabili pentru a aborda daunele civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari”, a transmis Casa Albă după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.
Președintele american a mai precizat „că politica SUA legată de Gaza va fi determinată de evaluarea noastră privind acțiunea imediată a Israelului cu privire la acești pași”. Totodată, el a solicitat o încetare imediată a focului care să ducă la o ameliorare a situației umanitare și la protejarea civililor nevinovați.
Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, Tal Heinrich, a declarat pentru Fox News că „Washingtonul va trebui să explice”, posibilele schimbări în politica SUA față de Israel.
Cu toate acestea, după convorbirea cu Biden, biroul premierului israelian, Beniamin Netanyahu, a anunțat că guvernul a decis redeschiderea unei treceri de frontieră din nordul Fâșiei Gaza, scrie AFP. Totodată, a fost permisă livrarea ajutoarelor umanitare și din portul Ashdod, precum și creșterea livrărilor dinspre Iordania, acțiuni salutate de Casa Albă.
Statele Unite sunt principalul furnizor de arme al Israelului, iar administrația Biden a oferit Tel Avivului protecție diplomatică la ONU. Mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate, considerate defavorabile Israelului, au fost respinse după ce SUA și-au folosit dreptul de veto.