Linkuri accesibilitate

Turul doi la Chișinău: nereguli semnalate de Promo-Lex (VIDEO)


Deficiențe în listele electorale, fotografierea buletinului de vot, şi cereri nejustificate de urne mobile.

Turul doi al scrutinului din Chişinău decurge cu abateri care pot fi comparate cu cele din primul tur, constată şeful misiunii de observare al alegerilor a Asociației Promo-LEX, Pavel Postică:

„Cele mai grave încălcări care se atestă la ora actuală ţin de prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul secţiilor de votare. Tot mai multe cazuri de acest fel sunt semnalate de observatorii Promo-LEX. Mai persistă anumite deficienţe legate de listele electorale. Sunt tot mai multe situaţii în care se invocă neclarităţi în listele electorale de către alegători. Totodată sunt deja câteva cazuri raportate de fotografiere a buletinelor de vot. Sunt şi primele cazuri de transportare organizată a alegătorilor.”

Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri ieşite din comun de depunere la pachet a mai multor cereri privind votarea la domiciliu. Bunăoară, la o secţie de de votare din sectorul Rîşcani un pretins asistent social a depus 12 astfel de cereri.

Cazuri similare au fost remarcate şi de unul dintre concurenţii electorali, Andrei Năstase, care a contestat la organele electorale aceste incidente. Potrivit unui comunicat la Partidului Platforma DA, persoane neidentificate ar fi întocmit și depus mai multe cereri din numele unor persoane care ar solicita votarea prin intermediul urnei mobile.

L-am întrebat pe Pavel Postică cât de grave sunt aceste cazuri:

„Însuşi faptul înregistrării cererilor încă nu înseamnă includerea lor în registrul special pentru a fi trimisă echipa cu urna mobilă. La cererea prezentată în ziua alegerilor legată de solicitarea de exercitare a votului la domiciliu trebuie să fie anexat şi un certificat medical care să confirme indisponibilitatea alegătorului să se prezinte fizic la secţia de votare. Însăşi cererea nu este suficientă. În cazul în care este cererea respectivă fără a fi confirmată de un certificat medical, atunci putem vorbi despre o încălcare, în cazul în care contrar prevederilor urna mobilă este trimisă către alegători. Atât timp cât doar se fixează nu e vreo problemă.”

Printr-o altă contestație Năstase a solicitat poliţiei să pornească o procedură contravențională pe cazul agitației electorale prin telefon în favoarea contracandidatului său Ion Ceban...

Potrivit PPDA, în cel puțin cinci cazuri cererile de votare la domiciliu ar fi fost scrise de una şi aceeași persoană. Pavel Postică spune că potrivit Codului Electoral cererile trebuie să fie scrise de către cei care solicită urna mobilă sau de asistenţi sociali.

„E foarte greu să comentez declaraţiile cuiva, fără a vedea documentele. Cert este că cererile respective pot fi scrise nemijlocit de alegător sau de asistent social. Avem mulţi asistenţi sociali. S-ar putea să fie scrise de unul şi acelaşi asistent social care deserveşte mai multe persoane în etate, de exemplu, dintr-un sector al oraşului. Nu este o încălcare atâta timp cât se prezintă toate certificatele corespunzătoare, adică cererea este motivată şi sunt anexate documente confirmative.”

Printr-o altă contestație Năstase a solicitat poliţiei să pornească o procedură contravențională pe cazul agitației electorale prin telefon în favoarea contracandidatului său Ion Ceban. Candidatul socialiştilor nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Pavel Postică spune că observatorii Promo-LEX nu au atestat asemenea cazuri. Postică mai spune că toate contestaţiile pe care le depun concurenţii electorali ar urma, teoretic, să fie examinate până la închiderea secţiilor de votare.

XS
SM
MD
LG