Linkuri accesibilitate

Ucraina avertizează că situația la granița cu Rusia se „deteriorează” (D.Kuleba)


Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba.
Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba.

Luni, înainte de o serie de discuții la Bruxelles, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a avertizat că situația se „deteriorează grav”la granița cu Rusia. „În primăvară, Rusia a desfășurat tabere, a instalat comunicații radio și sisteme de rachete de-a lungul graniței noastre. Toți sunt încă acolo. Tot ce trebuie să facă acum este să aducă oameni și să le dea ordine să opereze toate acestea. Acesta este motivul pentru care această situație este atât de periculoasă.”a argumentat ministrul de externe ucrainean.

Guvernul ucrainean vede o paralelă cu situația din 2014, când Rusia a invadat estul Ucrainei și a anexat Crimeea. „Ceea ce vedem de-a lungul graniței noastre este o infrastructură militară sofisticată creată în timpul escaladării de primăvară, care este gata să fie folosită pentru operațiuni ofensive împotriva Ucrainei”, a spus Kuleba.

Şefii diplomaţiei americane şi franceze, Antony Bliken şi Jean-Yves Le Drian , au discutat și ei sâmbătă despre „îngrijorătoarea activitate militară rusă" în jurul Ucrainei, după desfăşurarea de trupe ruse la frontieră.

În evaluarea loc, cei doi diploamați s-au bazat pe „rapoarte despre activităţi militare îngrijorătoare ale Rusiei în Ucraina şi în vecinătatea acesteia" şi au reiterat "angajamentul neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat American.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG