Principala agenție de știri din stânga Nistrului, Novostipmr, a anunțat că, începând cu data de 20 mai, Ucraina a interzis tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene. Subiectul a fost discutat vineri în cadrul unei ședințe a aşa-zisului consiliu de securitate de la Tiraspol. Responsabilul de agricultură din cadrul executivului regiunii separatiste, Efimii Kovali, spune că Tiraspolul a fost informat printr-o scrisoare de Serviciul fitosanitar și veterinar al Ucrainei că produsele alimentare vor putea fi importate doar în baza unei coordonări prealabile cu Agenția pentru securitatea alimentelor a Republicii Moldova. „Având în vedere dependența noastră de furnizorii externi de produse alimentare problema este una foarte serioasă”, a spus Efimii Kovali, subliniind că interdicția ar putea viza inclusiv mărfurile alimentare produse în Ucraina.
Regiunea separatistă importă majoritatea produselor alimentare pentru uz intern. Cu toate acestea, Misiunea europeană de asistență la frontiera moldo-ucraineană, EUBAM, a semnalat că importurile de carne în regiune depășesc cu mult nivelul de consum pe cap de locuitor, sugerând că, de fapt, ar fi vorba despre scheme de contrabandă.
Anunțul Tiraspolului are loc în contextul deciziei autorităților de la Chișinău și a celor de la Kiev de a institui un control comun, vamal și de grăniceri, la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, de pe segmentul transnistrean al frontierei. Chişinău și Kievul spun că astfel își întăresc controlul la frontieră și combat contrabanda. Tiraspolul, susținut de Moscova, se opune însă acestui control mixt, spunând că astfel regiunea va avea de suportat pierderi economice importante, iar Chişinăul și Kievul ar impune o „blocadă” pentru a „sugruma economic” regiunea separatistă.
Tiraspolul a amenințat că va cere Rusiei ceea ce a numit „asigurarea securității” la punctele de control comun. Declarații în acest sens a făcut, zilele trecute, responsabilul de relațiile externe ale regiunii separatiste, Vitali Ignatiev, care susține că apariția militarilor moldoveni la punctele de control ucrainene ar putea crea tensiune şi provoca ciocniri cu grănicerii transnistreni.
În replică la această declarație, politicieni de la Kiev au declarat că Ucraina va închide punctele de frontieră de pe segmentul transnistrean, dacă Tiraspolul va cere Moscovei să trimită reprezentanți ruși acolo. Irina Friz, şefa subcomisiei de securitate a sistemelor informaţionale de stat din Comisia pentru securitate şi apărare a Parlamentului ucrainean, a declarat că „granița ar putea fi închisă până la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei, în cazul apariției unor reprezentanți militari sau a altor reprezentanți ai statelor-agresoare în apropiere de hotarul cu Ucraina din partea regiunii transnistrene”.