Linkuri accesibilitate

Ucraina retrage unele forțe din Avdiivka și atacă în alte locuri. Ajutorul SUA se lasă așteptat


Armata ucraineană susține că condițiile de evacuare și aprovizionare a localității Avdiivka au devenit tot mai „dificile”, pe fondul avansării trupelor ruse în zonă.
Armata ucraineană susține că condițiile de evacuare și aprovizionare a localității Avdiivka au devenit tot mai „dificile”, pe fondul avansării trupelor ruse în zonă.

Kievul anunță noi mișcări militare pentru a apăra orașul Avdiivka, unul dintre punctele cheie ale rezistenței din estul Ucrainei, aflat în apropiere de Donețk.

Armata ucraineană precizează că trupele ruse au reușit să înainteze pe anumite poziții din preajma orașului Avdiivka, acolo unde situația a fost descrisă ca fiind „extrem de critică”.

Doar pe parcursul zilei de miercuri, 14 februarie au fost raportate 34 de atacuri din partea Rusiei, fiind înregistrate inclusiv lupte de stradă la periferiile orașului, notează France24.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a informat că a observat avansuri ale forțelor rusești în apropiere de Avdiivka, dar nu au fost confirmate schimbări pe linia frontului în zonă. De cealaltă parte, anumite surse rusești au transmis că armata rusă a avansat până la principala linie de comunicații terestre a ucrainenilor.

ISW mai adaugă că rușii ar controla până la 15,4% din oraș, conform estimării de miercuri, 14 februarie.

Brigada ce a luptat la Bahmut, mutată la Avdiivka

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat mutările de efective, notând că Ucraina a activat „o arteră logistică de rezervă”, care a fost pregătită în prealabil pentru a asigura evacuarea sau aprovizionarea localității.

„În Avdiivka au loc în unele locuri manevre de retragere a unităților noastre pe poziții mai avantajoase, iar în alte locuri manevre pentru a-i forța (pe ruși) să se retragă de pe poziții”, afirmă Dmitro Likovii, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

„Brigada a Treia de Asalt a fost relocată urgent pentru a întări forțele ucrainene în regiunea Avdiivka”, se arată într-un anunț al unității, publicat pe Telegram. Unitatea este formată din soldați căliți în lupte, inclusiv la Bahmut, fiind una din cele mai cunoscute ale armatei ucrainene.

Bătălia pentru centrul industrial Avdiivka, aflat la mai puțin de 10 kilometri nord de Donețk, a fost una din cele mai sângeroase din războiul la scară largă început de Rusia acum peste doi ani.

„Situația obiectivă din Avdiivka rămâne a fi periculoasă și instabilă. Inamicul continuă rotația activă a trupelor și aruncă noi forțe și resurse în oraș”, se arată într-un comunicat emis de A Treia Brigadă de Asalt a Armatei ucrainene. Statul major al armatei a adăugat că trupele „continuă să respingă inamicul, care încearcă să înconjoare Avdiivka”.

În așteptarea ajutorului SUA

Eforturile ucrainene de apărare a orașului sunt afectate și de întârzierea ajutorului militar vestic, care devine tot mai necesar. La aproape doi ani de la invazia Rusiei, forțele Kievului cer Europei și SUA să livreze mai ales obuze de artilerie, vitale în contextul deficitului de pe front.

Dar luptele politice de la Washington blochează aprobarea unui pachet de asistență militară în sumă de peste 60 de miliarde de dolari, ceea ce trezește întrebări cu privire la cât timp va mai putea rezista Ucraina în actualele condiții.

Deși a fost aprobat de Senatul SUA, ajutorul respectiv rămâne într-o situație incertă, întâmpinând opoziția mai multor republicani din Camera Reprezentanților, care dețin o majoritate foarte fragilă și divizată, ceea ce complică șansele unui vot pozitiv.

Recent, șeful diplomației britanice, David Cameron a îndemnat Congresul SUA să adopte pachetul de ajutor destinat Ucrainei.

Singura veste bună?

Pe de altă parte, Ucraina primește în sfârșit bombe de tip GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), după o așteptare de aproape un an. Potrivit Forbes, bombele de 70 de kilograme, cu o rază de acțiune de peste 140 de km, par să fi fost deja utilizate de ucraineni, după ce armata rusă a publicat un clip video cu fragmente ce ar fi fost găsite în apropiere de Kreminna, în estul Ucrainei.

GLSDB sunt bombe dezvoltate de americanii de la Boeing și firma suedeză Saab Group. Ele pot fi lansate de pe sisteme M142 HIMARS sau M270 MLRS, fiind adaptate acestor platforme terestre, aflate în dotarea armatei ucrainene.

Washingtonul a plătit pentru producția de GLDBS înainte ca finanțarea pentru Kiev să fie blocată de Congres, contractul fiind în valoare de 33 de milioane de dolari. O unitate costă circa 40.000 de dolari. Experții observă totuși că aceste bombe nu vor putea înlocui cele 5.000 de obuze de artilerie, lansate de Ucraina în fiecare zi înainte de a intra în criză de fonduri și muniție.

În schimb, bomba poate fi utilizată pentru a elimina ținte foarte valoroase, având de opt ori mai mult explozibil decât un proiectil de 155 de mm.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG