Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că forțele sale terestre au demonstrat că pot reuși în condiții dificile în efortul lor de a învinge forțele rusești în orașul Bahmut din estul țării, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă turneul său în capitalele europene pentru a obține sprijin și noi livrări de echipamente militare și ajutoare occidentale.
„Apărarea orașului Bahmut continuă, iar ultimele zile au arătat că Ucraina poate avansa și contracara forțele rusești de acolo”, a declarat generalul-colonel Oleksandr Sîrski pentru canalul Telegram al Centrului militar media al Ucrainei pe 15 mai.
„Înaintarea trupelor noastre în direcția Bahmut este prima ofensivă de succes în cadrul operațiunii de apărare a orașului”, a declarat Sîrski. El a adăugat că forțele terestre pe care le comandă luptă cu mai puține resurse decât trupele regulate ale Rusiei și luptătorii din grupul paramilitar privat Wagner, care au fost vârful de lance al eforturilor Kremlinului de a cuceri orașul din regiunea ucraineană Donețk în ultimele luni.
„Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în condiții atât de grele”, a spus oficialul. „Totuși, acesta este doar un succes parțial și așa trebuie să fie perceput. Operațiunea de apărare a Bahmutului continuă.”
Statul Major General al Ucrainei a declarat, pe 14 mai, că armata rusă a continuat să își concentreze principalele eforturi în regiunile Donețk și Luhansk, încercând să avanseze către localitățile Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, și că în acea zi au avut loc aproximativ 30 de confruntări.
Armata ucraineană a descris Bahmut și Mariinka ca fiind în „epicentrul ostilităților”.
Încercările armatei ucrainene de a străpunge apărarea forțelor rusești la Bahmut, pe fondul așteptatei ofensive de primăvară a Kievului, au loc în timp ce președintele Volodimir Zelenski își continuă turneul în capitalele europene pentru a obține sprijin.
Zelenski s-a întâlnit cu liderii german și francez, precum și cu oficiali italieni și cu Papa Francisc, în weekend, și este așteptat la Londra pentru a se întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, pe 15 mai, înainte de a participa la Summitul pentru democrație de la Copenhaga.
„Marea Britanie este lider în ceea ce privește extinderea capacităților noastre la sol și în aer”, a declarat Zelenski pe canalul de Telegram al biroului său. „Această cooperare va continua și astăzi”.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară care a început să aprovizioneze Ucraina cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. La 14 mai, Franța a declarat, după o întâlnire între Zelenski și președintele francez Emmanuel Macron, că va trimite zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare, inclusiv vehicule de luptă AMX-10RC, la Kiev.
La 13 mai, Germania a anunțat că va trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), cel mai mare pachet de acest fel, de la începutul invaziei rusești din 24 februarie 2022.
Zelenski a mulțumit Germaniei pentru că este un „prieten adevărat” în timpul vizitei sale la Berlin și a declarat că partenerii occidentali ai Ucrainei ar putea face ca înfrângerea Rusiei în Ucraina să fie „ireversibilă” încă în acest an.
Pe fondul speculațiilor cu privire la faptul că Ucraina a început deja contraofensiva mult-așteptată, presa internațională a acordat o atenție deosebită aparentelor disensiuni între șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și oficiali militari ruși.
La 14 mai, The Washington Post a citat documente secrete americane, scurse în spațiul public, potrivit cărora grupul de mercenari Wagner al lui Prigojin, care a purtat greul luptelor sângeroase din Bahmut timp de luni de zile, s-a oferit în ianuarie să dezvăluie Kievului poziții ale armatei ruse în schimbul retragerii forțelor ucrainene din Bahmut.
Kievul a respins oferta, potrivit cotidianului american, care a precizat că oferta lui Prigojin a venit prin contactele sale cu serviciile secrete ucrainene. Washingtonul nu a comentat aceste informații, care s-ar fi bazat pe documente secrete americane scurse pe platforma Discord.
Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a amenințat anterior în mod public că își va retrage forțele din Bahmut și din regiunile învecinate dacă acestea nu vor primi muniție suplimentară.
Într-o rară recunoaștere a unor pierderi în rândul comandamentului său militar, ministerul rus al Apărării a declarat, la 14 mai, că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși încercând să respingă atacurile ucrainene în estul Ucrainei.
De asemenea, acesta a declarat că forțele ucrainene au desfășurat atacuri în nordul și sudul orașului Bahmut în ultimele 24 de ore, dar nu au reușit să avanseze.
Nici forțele ucrainene, nici cele rusești nu au reușit să preia controlul total al orașului după luni de lupte care au provocat pierderi grele de ambele părți.
Kievul a respins afirmațiile lui Prigojin și ale unor comentatori ruși potrivit cărora contraofensiva sa ar fi început în mod oficial.