Linkuri accesibilitate

Marea Britanie confirmă aprovizionarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune


Avion Tornado GR4 echipat cu racheta de croazieră Storm Shadow direct sub fuselaj.
Avion Tornado GR4 echipat cu racheta de croazieră Storm Shadow direct sub fuselaj.

Marea Britanie confirmă că a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Kievul poate lovi trupele rusești mult în spatele liniilor de front, în timp ce se pregătește pentru contraofensiva așteptată împotriva forțelor de ocupație rusești.

Ministrul Apărării, Ben Wallace, a confirmat pe 11 mai în fața parlamentarilor britanici că Marea Britanie donează rachete Storm Shadow Ucrainei.

„Utilizarea rachetelor Storm Shadow va permite Ucrainei să respingă forțele rusești cu baza pe teritoriul suveran ucrainean”, a adăugat el, fără a preciza câte dintre acestea vor fi livrate.

Rachetele Storm Shadow, care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri, oferă Ucrainei capacitatea de a lovi mult în spatele liniilor de front rusești și până în Crimeea ocupată de Moscova.

„Pur și simplu nu putem sta deoparte în timp ce Rusia ucide civili. Rusia trebuie să recunoască faptul că doar acțiunile sale au dus la furnizarea unor astfel de sisteme Ucrainei”, a declarat Wallace.

Presa britanică a relatat că Kievul a promis că nu va folosi rachetele pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a publicat un mesaj plin de metafore pe Twitter, după anunțul lui Wallace.

„Prognoza meteo anunță un ciclon care se deplasează dinspre Marea Britanie spre Ucraina, aducând cu el Furtună", a spus el. „Și prin pâcla Furtunii va pătrunde soarele libertății noastre și va face lumină asupra Victoriei noastre".

Kremlinul consideră că anunțul privind rachetele Storm Shadow este de rău augur, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Aceasta va cere un răspuns adecvat din partea armatei noastre care va lua cu siguranță deciziile necesare din punct de vedere militar”, a spus el.

Anunțul de la Londra a venit la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat unor posturi de televiziune europene că Kievul amână începerea contraofensivei deoarece nu dispune de suficiente arme occidentale pentru a reuși fără a suferi prea multe pierderi.

Contraofensiva ucraineană este așteptată de când încălzirea vremii a îmbunătățit condițiile de pe câmpul de luptă. Zelenski a mai spus în inteviu că este posibil „să putem merge înainte și să avem succes(...) dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că acest lucru este inacceptabil". „Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp.... În ceea ce privește echipamentul, nu a sosit încă tot,” a adăugat el pentru BBC.

Ucraina a revendicat anterior o victorie mică, dar semnificativă, pe câmpul de luptă în afara orașului Bahmut, care ar fi provocat pierderi majore unei brigăzi rusești.

La începutul acestei săptămâni au apărut indicii ale unei confruntări majore, atunci când Evgheni Prigojin, fondatorul grupului privat de mercenari ruși Wagner, a publicat un videoclip în care sugera că o unitate rusă, Brigada 72, a dezertat sau a fost anihilată în timp ce lupta alături de trupele sale.

La 9 mai, Prigojin a declarat că trupele rusești au pierdut mai mulți kilometri de teritoriu pe linia frontului și a sugerat că forțele sale ar fi putut suferi până la 500 de morți. De asemenea, el și-a repetat afirmațiile potrivit cărora forțele sale au fost private de muniție și a atacat dur comandanții ruși, acuzându-i de incompetență.

„Armata noastră fuge. Brigada 72 a pierdut trei kilometri pătrați în această dimineață, unde au murit în jur de 500 dintre oamenii noștri", a declarat Prigojin în înregistrarea video.

La 11 mai, Prigojin a spus că situația de pe flancuri, în apropiere de Bahmut, se desfășoară conform „celui mai rău dintre toate scenariile anticipate”, afirmând că contraofensiva Ucrainei este deja în curs de desfășurare. În zona Bahmut, spune el, forțele armate ucrainene „ne lovesc flancurile și, din păcate, în unele locuri au succes”.

Prigojin s-a plâns că teritoriul capturat în decursul mai multor luni este abandonat de cei care ar trebui să păzească flancurile. În opinia sa, această responsabilitate aparține trupelor regulate rusești. Comandantul terestru ucrainean care a supravegheat bătălia de 10 luni pentru Bahmut afirmă că forțele rusești au fost forțate să se retragă.

„Contraatacăm eficient”, spune general-colonelul Oleksandr Sîrski într-o postare pe Telegram. „Pe unele secțiuni ale frontului, inamicul nu a putut rezista presiunii exercitate de apărătorii ucraineni și a trebuit să se retragă chiar și doi kilometri”.

Ministerul rus al Apărării a negat rapoartele privind străpungerea ucraineană pe linia frontului, afirmând, la sfârșitul zilei de 11 mai, că „situația generală în zona operațiunii militare speciale este sub control”.

Peskov susținuse, pe 11 mai, într-un interviu acordat unui post de televiziune sârb bosniac, că este încrezător că orașul Bahmut „va fi capturat și va fi ținut sub control”.

Bahmut a fost în centrul unor lupte intense timp de luni de zile, forțele grupului Wagner jucând un rol cheie într-un efort brutal și zdrobitor de a împinge forțele ucrainene în afara orașului. Se crede că trupele rusești controlează până la 75 la sută din oraș.

Încăpățânarea și efortul Rusiei de a cuceri Bahmut i-a lăsat perplecși pe unii observatori militari, în timp ce apărarea îndârjită a orașului de către Ucraina a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării. Forțele ruse au petrecut luni de zile construind sisteme defensive, inclusiv tranșee și câmpuri de mine, în părți din estul și sudul Ucrainei.

În ultimele săptămâni, s-a înregistrat o creștere notabilă a inrformațiilor privind atacurile cu drone care au lovit situri din regiunile de frontieră rusești. Se crede că Ucraina se află în spatele acestor atacuri.

XS
SM
MD
LG