Linkuri accesibilitate

Un acord cu o miză de 7 trilioane de dolari: transferul liber de date UE-SUA


Uniunea Europeană a aprobat luni un nou acord care permite companiilor să transfere liber date între Uniunea Europeană și Statele Unite, punând capăt, în mod potențial, a trei ani de incertitudine juridică pentru giganții tehnologici precum Facebook și Google.

Comisia Europeană a recunoscut oficial Statele Unite ca o țară cu protecție suficientă pentru datele personale ale europenilor.

Un acord cu o miză de 7 trilioane de dolari: transferul liber de date UE-SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Acordul, cunoscut sub denumirea de Cadrul de protecție a datelor Uniunea Europeană – Statele Unite, deschide calea pentru schimburile lucrative de date transatlantice, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat în 2020 acordul anterior al guvernelor, cunoscut sub numele de Privacy Shield, din cauza îngrijorării privind faptul că agențiile de informații americane aveau prea multă libertate de a spiona datele personale ale europenilor. Miza este mare: conform Casei Albe, fluxurile de date transatlantice susțin activități economice în valoare de 7,1 trilioane de dolari.

Decizia de luni marchează încheierea unor negocieri complexe care au ajuns până la Casa Albă. Pentru a facilita acordul, președintele american Joe Biden a emis în octombrie 2022 un ordin executiv pentru restricționarea agențiilor de informații americane precum Agenția Națională de Securitate de la accesarea informațiilor digitale ale europenilor și pentru crearea unui mecanism de soluționare mai bun și mai independent pentru cetățenii europeni. Ministerul American de Justiție a anunțat săptămâna trecută că a finalizat angajamentul său în conformitate cu ordinul executiv. Un nou tribunal de revizuire a protecției datelor va permite rezidenților europeni să formuleze plângeri împotriva agențiilor americane dacă consideră că datele lor nu au fost colectate într-un mod „necesar” și „proportional” în scopuri de securitate națională.

Max Schrems, activistul pentru protecția datelor care a intentat procese care au dus la anularea celor două acorduri anterioare privind datele, a declarat că va contesta probabil noul acord în instanță până la sfârșitul lunii august. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat două acorduri anterioare - Privacy Shield și un acord din 2000 denumit Safe Harbor - din cauza temerilor cu privire la spionarea agențiilor de informații americane, expuse de Edward Snowden și alții. Companiile de tehnologie au salutat acordul, în special Meta, care speră să poată continua transferul datelor europenilor către serverele sale americane.

XS
SM
MD
LG