Linkuri accesibilitate

Un activist rus, eliberat după cinci ani de închisoare într-un dosar considerat politic


Iulian Boiarșinov părăsind Colonia corecțională 7 în dimineața zilei de 21 aprilie.
Iulian Boiarșinov părăsind Colonia corecțională 7 în dimineața zilei de 21 aprilie.

Un activist rus a fost eliberat din închisoare după ce a făcut mai mult de cinci ani închisoare într-un controversat dosar denumit Set (Rețeaua), considerat „fabricat” de activiștii care apără drepturile omului și de politicienii din opoziție.

Iulian Boiarșinov a părăsit Colonia corecțională nr. 7 din orașul Segheja, în nord-vestul Rusiei, la începutul dimineții de 21 aprilie. Boiarșinov , care este din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, și alți câțiva activiști au fost arestați în 2017.

Anchetatorii ruși susțineau că grupul Rețeaua plănuia să organizeze o serie de atentate cu bombă în Rusia, în timpul alegerilor prezidențiale și al Cupei Mondiale de fotbal din 2018 „pentru a destabiliza situația” din țară și pentru a organiza o revoltă armată.

Activiștii pentru drepturile omului susțin că acuzațiile sunt false, în timp ce unii dintre cei arestați au afirmat că au fost torturați în timpul detenției. Comitetul de anchetă a respins aceste afirmații.

În iunie 2020, un tribunal din Sankt Petersburg i-a condamnat pe Boiarșinov și pe Viktor Filinkov la 5 ani și jumătate și, respectiv, șapte ani de închisoare. Sentința lui Boiarșinov a fost ulterior redusă cu trei luni.

În februarie 2020, un tribunal dintr-un alt oraș rusesc, Penza, a condamnat alți șapte activiști ai grupului la pedepse cu închisoarea cuprinse între șase și 18 ani, după ce i-a găsit vinovați de terorism.

Membrii grupului au fost arestați în 2017 și 2018 pentru că ar fi creat un grup terorist cu celule în Moscova, Sankt-Petersburg, Penza și Omsk, precum și în Belarusul vecin.

Autoritățile belaruse au declarat la vremea respectivă pentru RFE/RL că nu aveau cunoștință de existența unei celule a rețelei în Belarus.

Amnesty International a calificat acuzațiile de terorism drept „o invenție a serviciilor de securitate rusești... fabricată în încercarea de a reduce la tăcere acești activiști”.

Organizația care monitorizează respectarea drepturilor omului susține că acest caz este „cel mai recent abuz motivat politic al sistemului judiciar care-i vizează pe tineri”.

XS
SM
MD
LG