Linkuri accesibilitate

Un deputat PAS spune că Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă. Partidul se disociază de părerea lui


Deputatul PAS Vasile Șoimaru crede că în Moldova, la fel ca în Ucraina, va fi interzisă activitatea bisericii subordonate Moscovei.
Deputatul PAS Vasile Șoimaru crede că în Moldova, la fel ca în Ucraina, va fi interzisă activitatea bisericii subordonate Moscovei.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-a distanțat de declarațiile deputatului Vasile Șoimaru, care a spus că în R. Moldova ar putea fi interzisă Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Rusiei.

„Este părerea personală a deputatului Șoimaru și nu reprezintă poziția PAS”, a spus Europei Libere purtătoare de cuvânt a partidului de guvernământ, Adriana Vlas.

Șoimaru, care este membru al fracțiunii PAS din Parlament și a fost deputat în prima legislatură, a spus, la o emisiune TV din 28 august, că „la un moment dat, Moldova va interzice Mitropolia Moldovei, care e, de fapt, a Rusiei”.

Deputatul PAS a mai spus că „problema mitropoliilor” se va rezolva chiar „în toamna aceasta”. Nu este limpede dacă Șoimaru s-a referit la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie sau la sesiunea de toamnă a Parlamentului.

În orice caz, Adriana Vlas a spus că parlamentarii PAS nu au elaborat nicio inițiativă legislativă care ar avea tangență cu declarațiile lui Șoimaru.

Te-ar putea interesa și: Dincolo de știri | Preoți ai „Întregii Moldove” – în deplasare pentru euro-demonizare?

Șoimaru a spus că preoții de la Mitropolia Moldovei „singuri își bagă gâtul în jug”, comentând plecarea mai multor clerici la Moscova, în cursul lunii august.

Potrivit presei de la Chișinău, deplasările ar fi fost plătite de către oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru rolul său în „furtul miliardului”.

Aliații lui Șor la Chișinău, uniți în blocul „Victorie-Pobeda”, lansat primăvara aceasta la Moscova, se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia.

Conform Constituției R. Moldova, implicarea bisericii în procesele politice este interzisă. În Moldova activează două mitropolii: cea a Moldovei – subordonată Patriarhiei Moscovei și cea a Basarabiei – subordonată Patriarhiei Române.

Cele două mitropolii își dispută statutul canonic pe teritoriul R. Moldova din 1991 încoace. După declanșarea invaziei rusești la scară largă în Ucraina, conflictul dintre mitropolii a escaladat. În această perioadă, zeci preoți au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, pe motiv că Patriarhul rus Kiril sprijină deschis agresiunea rusă.

Pe 20 august, Rada Supremă de la Kiev a adoptat o lege care interzice activitatea Bisericii Ortodoxe Ucraineană subordonată canonic Patriarhiei Moscovei. Ea este numită drept „continuare ideologică a statului agresor” și „complice la crimele de război și crimele împotriva umanității comise în numele Federației Ruse”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG