Linkuri accesibilitate

Un extremist de dreapta, membru al mişcării „Cetăţeni ai Reichului” a fost arestat


Coperta broșurii „Reichsbürger“ und „Selbstverwalter“, Köln, 2018
Coperta broșurii „Reichsbürger“ und „Selbstverwalter“, Köln, 2018

Procuratura i-a deschis un dosar de urmărire penală pentru tentativă de omor.

În cursul unei ample acţiuni a autorităţilor germane, un membru al grupării extremiste Reichsbürger (Cetăţeni ai Reichului) a deschis focul şi a rănit un poliţist. Incidentul s-a produs în oraşul Reutlingen în cursul dimineţii de miercuri. Făptaşul a fost arestat, iar procuratura i-a deschis un dosar penal pentru tentativă de omor.

Un extremist de dreapta, membru al mişcării „Cetăţeni ai Reichului” a fost arestat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

În afară de controlul inopinat din Reutlingen, au mai avut loc razii în landurile federale Saxonia, Saxonia Inferioară şi Bavaria, dar şi în Elveţia. Potrivit televiziunii ARD, în vizorul autorităţilor s-au aflat 19 persoane - inclusiv poliţişti şi militari. Revista „Die Zeit” vorbeşte despre trei poliţişti, patru rezervişti şi un ofiţer al marinei militare.

Terorism extremist contra ordinii constituţionale

Descinderile sunt o urmare a raziei din decembrie trecut când a fost anihilată o grupare care plănuia o lovitură de stat. În urma raziei din decembrie au fost reţinute 50 de persoane, învinuite de înfiinţarea unei organizaţii teroriste cu scopul de a răsturna guvernul, de a desfiinţa parlamentul şi de a instala un guvern autoritar. Şeful acestui guvern urma să fie un extremist din mişcarea „Cetăţeni ai Reichului” (Reichsbürger), Heinrich Reuß, care-şi mai spune şi Henric al XIII-lea. (Cf. „Pericolul extremismului de dreapta, subestimat în Germania”, RFE, 9. 12. 2022; „Puciul dejucat şi consecinţele pentru Germania”, RFE, 14. 12. 2022.)

Aşa numiţii „Cetăţeni ai Reichului” nu recunosc existenţa Republicii Federale şi resping structurile statului parlamentar democratic.

Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (adică Serviciul de Informaţii Interne din Germania) vorbeşte despre cel puţin 23.000 de persoane, apropiate sau active în această organizaţie eterogenă. Simbolul distinctiv al organizaţiei este steagul imperial care după abdicarea împăratului şi proclamarea republicii, în 1918, a fost înlocuit cu un nou drapel. La demonstraţiile împotriva restricţiilor sanitare, cetăţenii Reichului au arborat mereu acest steag. Inclusiv în vara anului 2020 când au încercat să forţeze intrarea în clădirea Reichstagului, care este şi sediul Parlamentului Federal.

Într-o publicaţie a Serviciului de Informaţii Interne, intitulată „’Cetăţeni ai Reichului’ şi ‚auto-administratori’. Duşmani ai statului, afacerişti, teoreticieni ai conspiraţionismului” („Reichsbürger“ und „Selbstverwalter“. Staatsfeinde, Geschäftemacher, Verschwörungstheoretiker), apărută la Köln în 2018, se atrage atenţia asupra ideologiei acestor grupări, care acţionează sub diverse denumiri. De exemplu: Oficiul pentru drepturile omului (Amt für Menschenrecht), Uniunea statală a Reichului German (Staatenbund Deutsches Reich), Statul liber Prusia (Freistaat Preußen), Guvernul din exil al Reichului German (Exilregierung Deutsches Reich), Adunare constituţională (Verfassungsgebende Versammlung) etc. Toate aceste grupuleţe se consideră drept părţi constitutive ale organizaţiei Cetăţeni ai Reichului.

Potrivit publicaţiei citate, elementele principale ale doctrinei împărtăşite de toate aceste organizaţii ar fi: negarea dreptului la existenţă şi suveranitate a Republicii Federale, respingerea Constituţiei germane şi statului de drept, revizionismul istoric şi teritorial, ideologia völkisch (adică poporală – precum a fost tradus în limba română acest termen de către teologul naţionalist Dumitru Stăniloae), antisemitismul şi negarea Holocaustului.

Focuri asupra poliţiei

În legătură cu identitatea persoanei care a deschis miercuri focul asupra poliţiei, săptămânalul german „Die Zeit” a aflat că este vorba despre Markus L. Acesta avea un permis de port-arm şi deţinea mai multe arme. Markus L. urma să fie convocat doar ca martor în acţiunea penală contra puciştilor arestaţi anul trecut, între care se află şi o juristă, membră a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). „Die Zeit” a mai dezvăluit că Markus L. a făcut partidului donaţii, fără a fi membru AfD.

Un incident ca cel din Reutlingen a mai avut loc în 2016. Atunci a fost împuşcat un poliţist în localitatea bavareză Georgensgmünd de către un „Cetăţean al Reichului”. În cursul unui control, un alt Reichsbürger a deschis focul, rănind doi poliţişti. Incidentul acesta a avut loc anul trecut la Boxberg, localitate situată în landul vestic, Baden-Württemberg.

XS
SM
MD
LG