Linkuri accesibilitate

Un incident nuclear la Zaporojie ar putea afecta și R. Moldova. Ce spun autoritățile din sănătate


Centrala nucleară din Zaporojie se află aproximativ la 700 de km de Republica Moldova
Centrala nucleară din Zaporojie se află aproximativ la 700 de km de Republica Moldova

Îngrijorările privind un dezastru nuclear în estul Europei cresc, în contextul în care Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardarea unor instalații de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, una dintre cele mai mari centrale nucleare ale Ucrainei, aflată la 700 de km de R. Moldova.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au cerut ca experți internaționali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, controlată în prezent de ruși.

Atacurile recente de la centrala nucleară „subliniază un risc foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Rafael Grossi, șeful AIEA.

România - campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu

Ministerul Sănătății din România a început o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg.

Pastilele se administrează în cazul expunerii la iod radioactiv, care se poate răspândi la zeci și chiar sute de km de locul incidentului nuclear.

Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă România, care au publicat un ghid despre iodura de potasiu - despre cine, când și cum trebuie să ia pastilele, în România autoritățile au făcut publică o listă cu 2.500 de farmacii din care cetățenii pot obține iodura de potasiu de 65 mg.

Recomandările Ministerului Sănătății de la București au stârnit însă panică printre mai mulți cetățeni, a semnalat Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Doctorii cred că va crește timpul de așteptare pentru pacienții lor care au probleme de sănătate curente. Asta după ce ministrul Sănătății a îndemnat românii de până în 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie pentru a lua rețeta pentru pastilele de iodură de potasiu.

„Lucrul acesta (n. red. incidentele de la centrala nucleară din Zaporojie) ridică totdeauna anumite îngrijorări. Și, tocmai din acest motiv, este bine să fim pregătiți. Acesta e principiul, dacă vreți, în sănătatea publică, cel preventiv. Deci, prevenția este mai bună”, a explicat ministrul sănătății din România, Alexandru Rafila, într-un interviu publicat de Europa Liberă România.

R. Moldova - Ministerul Sănătății spune că „nu există pericol radiologic”

Autoritățile moldovene din sănătate îndeamnă populația la calm, adăugând că în țară există suficiente stocuri de iodură de potasiu. Într-un comunicat difuzat pe Facebook, Ministerul Sănătății anunță că România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu.

Boris Gîlca, șeful direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chişinău, a făcut publice mai multe recomandări, în caz de un incident nuclear:

  • Spațiile închise și izolate pot fi, pentru început, un adăpost bun.
  • Toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire trebuie să fie închise.
  • Sistemele de ventilație ale încăperii trebuie oprite.
  • Dacă vă aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zonele afectate.
  • Scoateți hainele și puneți-le în saci de plastic. Corpul și părul trebuie spălat cu apă necontaminată. Asta ar trebui să îndepărteze eventualele particule de praf radioactiv.
  • Pentru a preveni absorbția iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de iodură de potasiu. Aceste pastile sunt luate doar în cazul unui accident nuclear major și nu au un efect preventiv, notează Boris Gîlca, într-o postare pe Facebook.

Imediat după anunțarea atacului de la Zaporojie, pe 7 august, și Ministerul de Externe de la Chișinău a cerut accesul inspectorilor internaționali, reamintind că centrala este o amenințare potențială pentru întreaga regiune.

XS
SM
MD
LG