Linkuri accesibilitate

Un membru al comisiei pre-vetting și-a dat demisia, dezamăgit de proces 


Juristul Vitalie Miron și-a anunțat demisia pe Facebook. Cererea ar trebui să fie aprobată de Parlament.
Juristul Vitalie Miron și-a anunțat demisia pe Facebook. Cererea ar trebui să fie aprobată de Parlament.

Juristul Vitalie Miron și-a dat demisia din funcția de membru al comisiei pre-vetting. Printre altele, el spune că membrii comisiei nu au putut evalua obiectiv candidații pentru consiliile magistraților și procurorilor, limitându-se la sinceritatea celor care le-au livrat informații. 

Miron și-a anunțat demisia pe Facebook. Cererea ar trebui să fie aprobată de Parlament, care l-a și numit în funcție. Printre motivele invocate de el este cazul membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Iulian Muntean, care a ascuns de la comisia pre-vetting că are statut de învinuit într-un dosar de corupție.

Informația respectivă nu a fost furnizată comisiei nici de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, care ulterior s-au acuzat reciproc de această omisiune.

„Consider că mecanismul legal nu a acordat comisiei posibilitatea de a aprecia obiectiv și multi-aspectual toți candidații. De fapt, ne-am limitat la sinceritatea candidaților și a organelor și instituțiilor ce ne-au livrat informația, care s-au adeverit a fi de rea credință în unele cazuri, fapt pentru care urmau a fi descalificați”, a scris Miron.

Reevaluarea candidaților - „absurd juridic”

De asemenea, el a menționat că după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a obligat comisia pre-vetting să reevalueze 21 de candidați care nu au trecut pre-vetting-ul s-a creat o situația de „absurd juridic”: „judecătorii CSJ au descalificat deciziile comisiei, aceasta din urmă fiind, de fapt, obligată să promoveze candidații”.

Miron a explicat că oricare altă decizie ar încălca articolul 120 din Constituție, care prevede că respectarea hotărârilor definitive este obligatorie. „În aceste circumstanțe, unica soluție pe care o consider oportună pentru a-mi păstra imparțialitatea și onestitatea, pentru a nu admite încălcarea cadrului legal și pentru a evita neexecutarea deciziilor CSJ, este să-mi anunț demisia”, a spus Miron.

Comisia pre-vetting este compusă din șase membri: trei experți internaționali (Herman von Hebel, Nona Tsotoria, Victoria Henley) trei experți naționali (Vitalie Miron, Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu). Miron a fost propus de blocul socialiștilor și comuniștilor.

Comisia pre-vetting a fost creată pentru a verifica integritatea etică și financiară a candidaților în organele de autoadministrare a judecătorilor (CSM) și a procurorilor (CSP). Evaluarea majorității candidaților la CSM a fost finalizată la începutul anului 2023. Astfel, în CSM au fost aleși cinci judecători și patru reprezentanți ai societății civile. Candidații la cele trei locuri rămase vacante, de asemenea, urmează să fie supuși pre-vetting-ului.

Evaluarea candidaților la CSP s-a terminat în vara lui 2023, însă la adunarea generală din 23 august, procurorii nu și-au ales reprezentanții în consiliu, menționând că așteaptă reevaluarea candidaților care au obținut câștig de cauză la CSJ.

Printre cei 21 de candidați care vor fi evaluați, din nou, sunt și procurori, și judecători. Pe rol la CSJ, mai sunt cel puțin cinci contestații a deciziilor comisiei pre-vetting.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG