Linkuri accesibilitate

Un milion de euro din partea UE pentru patrimoniul cultural din R.Moldova


Expoziţie la Muzeul de Artă din Chişinău
Expoziţie la Muzeul de Artă din Chişinău

Nu s-a reușit instituirea unui sistem de reglementare a intervențiilor la monumentele istorice din Moldova.

În următorii doi ani, Uniunea Europeană va finanța îmbunătățirea cadrului legal, pregătirea specialiștilor și întărirea competențelor instituțiilor specializate în protecția patrimoniului cultural. Proiectul în valoare de 1 milion de euro va fi gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, instituție responsabilă de patrimoniu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct


Până în anul 2019, specialiștii de la ministerul de profil speră să recupereze restanțele care au zădărnicit până acum ocrotirea eficientă a patrimoniului, în special a clădirilor cu valoare istorică și culturală, dar și punerea în valoare a monumentelor din Republica Moldova. O evaluare curentă, spune fostul viceministru al culturii Gheorghe Postică, arată că până acum nu s-a reușit instituirea unui sistem care ar reglementa intervențiile la monumentele istorice și lipsesc cu desăvârșire instrumentele care ar asigura protecția acestora. Pentru a depăși starea precară, Ministerul educației culturii și cercetării are de gând să comaseze unele instituții din subordinea sa responsabile de patrimoniu, dar și să creeze unele noi, mai spune Gheorghe Postică:

„Ministerul își propune să creeze o instituție specializată care să fie preocupată permanent de problemele documentării și protejării patrimoniului cultural național. Actualmente există un institut al patrimoniului cultural în academie, acest institut, care este unul academic, urmează să fie reformat și redefinit.”

În domeniul culturii, este primul proiect de asistență tehnică finanțat de Uniunea Europeană. Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko constată că cel puțin a fost stopată demolarea regulată a monumentelor istorice, urmând ca responsabilii din domeniu să se axeze în continuare pe protecția și punerea în valoare a acestora. Partenerii ministerului educației și culturii în acest proiect este ministerul cu același profil din Italia, iată de ce șeful delegației UE la Chișinău este încrezător că după doi ani se vor vedea rezultate:

A venit timpul în Republica Moldova de a păstra și stabili împreună direcția moștenirii pe care v-au lăsat-o bunicii și străbunicii

„A venit timpul în Republica Moldova de a păstra și stabili împreună direcția moștenirii pe care v-au lăsat-o bunicii și străbunicii. Restaurarea monumentelor și clădirilor istorice necesită abilități și competențe specifice pe care echipa de experți din Italia le va aduce cu sine în Moldova în cadrul acestui proiect.”

Pe lângă întărirea capacităților instituțiilor existente, o parte din bani ar urma să fie alocați pentru pregătirea specialiștilor. Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor spune că până acum s-a lucrat în condiții de deficit bugetar și lipsă de persoane cu abilități în domeniul păstrării și ocrotirii patrimoniului:

„Noi cred că avem cât degete la o mână adevărați specialiști în proiectarea documentelor care prevede restaurarea. În rest, noi ducem lipsă de specialiști. Sper eu, că modulul ce ține de educație, care prevede formarea specialiștilor și anume la compartimentul elaborarea documentației despre proiect, adevărații specialiști care vor pune mâna pe instrument și vor restaura, să-i formăm.”

Ion Ștefăniță speră că investiția Uniunii Europene va pune bazele unor inițiative care să scoată din anonimat monumentele care încă s-au mai păstrat:

„Avem 810 imobile cu statut protejat, asta ne-a mai rămas. Avem straturile culturale, și ele trebuie valorificate. Această arheologie urbană căreia trebuie să-i tragem atenție, deci pivnițele, trebuie să fie valorificate, restaurate așa cum le-am văzut eu în Old City of Varșovia, pivnițele care au fost restaurate de norvegieni, ele sunt parte a infrastructurii turistice în Varșovia. Și iarăși, cuiva i s-ar părea neimportant că la Mateevici 111 avem o subterană destul de interesantă.”

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor optează pentru reabilitarea unor edificii cu valoare istorică și culturală prin intermediul unor proiecte de parteneriat public-privat. Însă o mare parte din clădirile ce se regăsesc în registrul monumentelor, cum ar fi conacele boierești, de exemplu, sunt proprietate privată, prin urmare restaurarea lor depinde doar de atitudinea proprietarilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG