Linkuri accesibilitate

Un moldovean din trei crede că Rusia „denazifică” Ucraina (IMAS)


Mărci poștale ucrainene în onoarea militarilor care apărau Insula Șerpilor bombardată de crucișătorul Moskva care mai apoi s-a scufundat în Marea Neagră după o explozie la bord, 13 aprilie 2022

La mai bine de 50 de zile de la lansarea invaziei rusești din Ucraina, o treime din moldoveni (33%) crede că Rusia desfășoară o operațiune militară specială de eliberare sau „denazificare” a Ucrainei, dar mai bine de jumătate consideră că Rusia a declanșat un război în Ucraina, arată datele sondajului IMAS dat publicității pe 20 aprilie, la Chișinău. Unul din zece respondenți nu știe cum să califice conflictul din Ucraina.

Peste 66% din respondenți se simt parțial sau deloc în siguranță în R. Moldova, în timp ce 32% declară că se simt siguri, mai arată sondajul citat de IPN.

La întrebarea legată de motivele care au condus la războiul din Ucraina, 73% au răspuns că Rusia dorește să își alipească regiunile Donețk și Luhansk, 62% – că Rusia a fost amenințată de faptul că Ucraina dorea să devină membră NATO și să aibă astfel baze militare NATO atât de aproape de Rusia. Rusia a dorit schimbarea regimului politic din Ucraina cred 60% dintre respondenți. 59% admit că războiul a început din dorința lui Vladimir Putin de a reface URSS.


La întrebarea: „Cine credeți că sunt principalii vinovați pentru declanșarea războiului din Ucraina?”, 41,6% au răspuns că Vladimir Putin/Rusia, 43,6% –NATO/Occidentul/Volodimir Zelenski

, iar 7,5% dintre respondenți sunt de părere că toți cei enumerați mai sus.

Totodată, 46% dintre cei intervievați cred că Ucraina trebuie lăsată să se descurce singură, fără niciun ajutor din afara țării.

Sondajul IMAS indică și un grad ridicat de nemulțumire când vine vorba de nivelul de trai, o tendință care nu surprinde – declară autorii sondajului – ținând cont de scumpirile din ultimele luni.

Peste 20% au spus că nu sunt deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, 35% sunt nu prea mulțumiți, în timp ce 21% afirmă cu sunt destul sau foarte mulțumiți de felul cum trăiesc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG