Linkuri accesibilitate

Un nou summit european, noi încurajări pentru R. Moldova


Sediul instituțiilor Uniunii Europene din Bruxelles în dimineața zilei de 26 octombrie, înaintea summitului UE. (Foto: Virginia Mayo, AP)
Sediul instituțiilor Uniunii Europene din Bruxelles în dimineața zilei de 26 octombrie, înaintea summitului UE. (Foto: Virginia Mayo, AP)

Uniunea Europeană spune că va ajuta în continuare Republica Moldova să rezolve problemele cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Promisiunea este cuprinsă în declarația finală a summitului UE de la Bruxelles, văzută în ciornă de Europa Liberă.

În declarația finală a summitului se mai spune că „Uniunea Europeană va continua să coopereze îndeaproape cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia și le va sprijini eforturile de reformă pe parcursul lor european”.

Summitul din 26-27 octombrie al UE nu are pe agendă extinderea ca temă de sine stătătoare, fiind dominat de ajutorarea Ucrainei în fața agresiunii ruse, inclusiv prin consolidarea unor coridoare de transport de mărfuri în care va fi implicată și Moldova, dar și de criza din Orientul Mijlociu.

În ciornă, mențiunile referitoare la R. Moldova și extindere sunt la finalul documentului.

Date de ținut minte

Pentru R. Moldova și alte țări din regiune, momentul important al acestei toamne va fi la 8 noiembrie, când urmează să fie publicat raportul privind progresele țărilor care doresc să adere la UE.

Apoi, în baza evaluării Comisiei Europene, un alt summit al UE, la 14-15 decembrie, ar putea decide dacă R. Moldova și alte țări pot începe negocierile de aderare.

Se așteaptă ca R. Moldova și Ucraina să primească o evaluare pozitivă în raportul din noiembrie și „lumină verde” pentru începerea negocierilor, în decembrie. Este posibil ca raportul să prevadă necesitatea îndeplinirii accelerate a unor condiții – cum ar fi drepturile minorităților naționale, în cazul Ucrainei, precum și reforma justiției și combaterea corupției, în ambele cazuri.

Georgia, condusă de un guvern mai puțin pro-occidental, speră că va obține anul acesta statutul de țară candidată, pe care nu l-a primit în vara anului trecut, ca R. Moldova sau Ucraina.

R. Moldova speră să fie gata de aderare chiar înaintea anului 2030, avansat neoficial de președintele Consiliului European, Charles Michel, ca termen la care UE ar putea fi gata de o nouă extindere.

Ucraina este chiar mai ambițioasă ca vecina ei, declarând repetat că ar putea fi gata să adere în doi-trei ani.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG