Linkuri accesibilitate

Un oficial american a spus că președintele Joe Biden îl va avertiza pe Tayyip Erdogan în cazul expulzării ambasadorilor


Președintele SUA, Joe Biden, sosind la Roma

Președintele american Joe Biden îl va avertiza pe președintele turc Tayyip Erdogan în timpul unei întâlniri prevăzute pentru astăzi cu privire la recente acțiuni ale Ankarei și care ar putea afecta relațiile dintre SUA și Turcia, a declarat un oficial american. La începutul acestei luni, președintele Turciei a ordonat ca 10 ambasadori, inclusiv cel american, să fie declarați „personae non gratae” pentru că au cerut eliberarea filantropului turc Osman Kavala. Expulzările ar fi fost fără precedent în relațiile dintre state membre NATO.

Tensiunile s-au diminuat după ce Erdogan și-a retras amenințarea, spunând că intenția Ankarei nu a fost de a crea o criză. Un înalt oficial american, vorbind cu reporterii ieri, la summitul Grupului celor 20 (G20) de la Roma, a spus că Biden „va indica că trebuie să găsim o modalitate de a evita crize ca aceasta în viitor și că nu se va acționa impulsiv într-un mod care va dăuna parteneriatul și alianței dintre Statele Unite și Turcia”.

Disputa a izbucnit când ambasada americană și încă nouă altele – cea a Germaniei, Canadei, Danemarcii, Finlandei, Franței, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei - au cerut, într-o declarație comună eliberarea lui Kavala, care se află în închisoare de patru ani fără să fi fost condamnat pentru ceva de vreun tribunal, în urma protestelor și a unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG