Linkuri accesibilitate

Un pilot rus care a dezertat cu elicopter cu tot a fost găsit mort în Spania


Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat anul trecut, a devenit la vremea aceea o figură cunoscută, după ce a povestit inclusiv în public împrejurările faptei sale.
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat anul trecut, a devenit la vremea aceea o figură cunoscută, după ce a povestit inclusiv în public împrejurările faptei sale.

Un pilot rus care a dezertat în Ucraina cu elicopterul său, anul trecut, a fost găsit mort săptămâna trecută. Corpul acestuia a fost găsit ciuruit de gloanțe într-un garaj subteran din Spania. Agenția militară de informații a Ucrainei (GUR) a confirmat relatările presei spaniole.

Pilotul rus Maxim Kuzminov a fost găsit mort în orașul Villajoyosa, în apropiere de Alicante, în sudul Spaniei, pe 13 februarie, iar șeful serviciului de informații rusesc a spus marți că el a devenit „cadavru moral” când s-a hotărât să „trădeze”.

Kuzminov a aterizat în Ucraina cu elicopterul Mi-8 pe care îl pilota în august 2023. Serviciile ucrainene au făcut atunci public un interviu în care acesta a povestit că a trecut linia frontului în timp ce efectua un zbor între două baze aeriene rusești.

Un purtător de cuvânt al serviciului militar de informații al Ucrainei (GUR) a confirmat pentru Reuters că Maxim Kuzminov a murit în Spania, dar nu a precizat cauza morții.

„Confirmăm decesul”, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații.

Ziarul ucrainean Ukrainska Pravda a relatat că acesta a fost găsit împușcat mortal. Pilotul ar fi fost ucis de 12 gloanțe trase împotriva sa, potrivit The Guardian.

„Cadavru moral”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că președintele Vladimir Putin nu are informații despre moartea pilotului dezertor.

„Nu știu să fi fost schimburi de informații pe canale diplomatice”, a spus Peskov.

Dar șeful serviciului de informații externe rusesc SVR, Serghei Narîșkin, a spus că pilotul a fost „un trădător și un criminal”, și „a devenit un cadavru moral din momentul când și-a plănuit crima oribilă și murdară”.

Potrivit AFP, Narîșkin nu a negat, nici nu a confirmat vreo implicare a Rusiei în moartea pilotului.

Neclarități de identitate

Poliția spaniolă a confirmat că în oraș a fost găsit cadavrul unei victime împușcate, dar nu a dezvăluit identitatea victimei.

O sursă din Guardia Civil a declarat pentru Reuters că este posibil ca victima să fi avut o identitate falsă, ucraineană, iar anchetatorii au crezut inițial că a fost o răfuială între bande rivale.

Ziarul spaniol La Informacion, care a relatat primul despre acest caz, scrie că anchetatorii caută doi suspecți care au fugit cu un vehicul găsit ulterior incendiat într-un oraș din apropiere.

Dezertarea lui Kuzminov în Ucraina a fost prezentată anul trecut ca o lovitură majoră dată de Kiev. GUR a declarat la acea vreme că l-a ademenit pe pilotul rus să dezerteze.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG