Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata este Stela Untilă de la NewsMaker.md

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Moldova este o republică parlamentară, iar atribuțiile președintelui sunt limitate. Dar în cursa prezidențială, candidații se comportă de parcă ar fi cea mai importantă funcție din țară. În articolul „Președintele decide totul. Sau nu decide nimic?” NM, împreună cu exeperții, a analizat de ce se întâmplă acest lucru și ce legătură are Vldimir Plahotniuc, „coliația anului 2016” și mentalitatea sovietică.

În noul proiect special NM «Eu/noi nu suntem separatiști», Anna Sneghiri, jurnalistă din Bender, ne-a povestit despre participarea sa în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Moldova. Aflați din articolul «С камнем в руках он орал матов возле нашей машины» («Cu o piatră în mână, striga la noi înjurându-ne, lângă automobilul nostru»), de ce ea și părinții săi au fost nevoiți să stea mult timp la trecerea de cale ferată și de ce la secția de votare i-au tremurat mâinile.

Moldova intenționează să-l extrădeze în România pe Cristian Rizea, fost parlamentar român. Timp de aproape doi ani, acesta a trăit în Chișinău, practic, ascunzându-se de justiție: în România, Rizea a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru spălare de bani. După ce a fost reținut la Chișinău, acesta a solicitat azil politic în Moldova. În articolul „Rizea s-a găsit. Cum s-a ascuns în Moldova fostul deputat român și de ce va fi extrădat”, NM a analizat, cum oficialul a obținut cetățenia Moldovei, de ce el nu a fost închis în anul 2019, la solicitarea autorităților României și cum s-au pomenit implicați în această istorie politicieni din Moldova și din România, dar și „serviciile speciale din Rusia”.

XS
SM
MD
LG