Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătateinfo.md


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Potrivit ministrei sănătății, Viorica Dumbrăveanu, astăzi 68 de oameni au fost confirmați pozitiv la Covid-19, după procesarea a 481 de teste. Toate cazurile sunt locale. Bilanțul a ajuns la 4.995 de cazuri, dintre care 2.839 sunt active, 251 de pacienți sunt în stare gravă, iar 21 sunt conectați la aparatele de respirație artificială. Astăzi au fost confirmate pozitiv 9 cadre medicale, 2 medici, 5 asistente medicale și 2 oameni din personalul auxiliar. Tot astăzi s-au înregistrat două focare de infecție cu coronavirus. Este vorba despre 3 angajați și un beneficiar din cadrul Internatului psihoneurologic din Bădiceni, Soroca, și 4 cadre medicale de la Institutul Oncologic.

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova cere autorităților să recunoască infecția SARS-CoV-2 ca boală profesională, să fie introdus un nou cod specific pentru COVID-19, iar urmașii lucrătorilor medicali, care au decedat, să aibă dreptul la pensie până la împlinirea vârstei de 18 ani sau dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. Ce alte prevederi sunt în scrisoare, citiți pe Sănătate INFO.

Tot pe Sănătate INFO citiți despre experiența asistentei medicale din Moldova, stabilită la New-York, Liudmila Budeanu care locuiește de nouă ani în New York, iar de un an și jumătate este asistentă medicală la unul dintre cele mai vechi spitale din metropolă - NYC Health - Hospitals/Bellevue. Într-un interviu pentru Sănătate INFO, Liudmila ne-a povestit cum a prins pandemia Covid-19 cel mai mare oraș din America, cât de pregătit a fost sistemul medical ca să-i facă față și cum au perceput oamenii pandemia.

XS
SM
MD
LG