Linkuri accesibilitate

Ungaria acuză Ucraina de amestec în afacerile sale interne


Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto l-a convocat astăzi pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta pentru ceea ce el a spus că ar fi încercările Ucrainei de a bloca noul acord de furnizare a gazelor pe termen lung al Ungariei cu Rusia, care a fost semnat pe 27 septembrie.

Szijjarto a declarat într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook că acțiunea Kievului constituie o „încălcare gravă a suveranității Ungariei”, după ce Ucraina a criticat Budapesta cu privire la semnarea noului acord, pe 15 ani, cu gigantul energetic rus Gazprom. Acordul a fost semnat de Gazprom și de directorii grupului energetic maghiar MVM de la Ministerul de Externe din Budapesta, pe 27 septembrie, în timpul unei vizite a șefului companiei ruse Aleksei Miller.

Ministerul de Externe al Ucrainei, țară care va pierde milioane de dolari din taxele de tranzit, a declarat că acordul este o „decizie pur politică, nerezonabilă din punct de vedere economic”, care a fost luată „în detrimentul intereselor naționale ale Ucrainei și a relațiilor ucrainene-maghiare”. Declarația ucraineană a afirmat că acordul va avea „un impact semnificativ asupra securității energetice a Ucrainei și Europei” și că va cere Comisiei Europene să evalueze dacă acordul respectă legislația europeană în domeniul energiei.

Szijjarto a scris în mesajul său de pe Facebook că decizia guvernului ucrainean de a ataca acordul a fost „profund supărătoare” și a însemnat un „pas neprietenos”. Conform acordului, Gazprom va expedia anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale către Ungaria, permițând furnizarea a aproximativ jumătate din consumul anual de gaz al Ungariei. Relațiile dintre Ungaria și vecina sa Ucraina au fost tensionate de ani de zile din cauza unei dispute privind drepturile lingvistice ale a aproximativ 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în regiunea de vest a Ucrainei - Transcarpatia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG