Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană sprijină Moldova în fața efectelor agresiunii rusești din Ucraina


Miting pro-UE la Chișinău, 21 mai 2023
Miting pro-UE la Chișinău, 21 mai 2023

În declarația finală adoptată la summitul UE, desfășurat pe 26 și 27 octombrie, se reafirmă susținerea acordată de blocul comunitar pentru Republica Moldova în fața provocărilor reprezentate de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Summitul nu a abordat direct problema procesului de aderare, dar a fost dominat de ajutorarea Ucrainei în fața agresiunii ruse, inclusiv prin consolidarea unor coridoare de transport de mărfuri în care va fi implicată și Moldova.

În declarația adoptată la finalul summitului, se reafirmă faptul că Uniunea Europeană condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, despre care spune că reprezintă „o încălcare evidentă a Cartei ONU.”

Uniunea Europeană, se mai spune în declarație, sprijină fără ezitare independența, suveranitatea și teritoriile Ucrainei, integritatea țării „în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și dreptul său inerent de autoapărare împotriva agresiunii rusești.”

Declarația avertizează că Rusia este considerată responsabilă pentru „daunele masive cauzate de războiul său de agresiune” și reiterează importanța coordonării cu partenerii pentru a descoperirea modalitățile de redirecționare a bunurilor care provin direct din activele imobilizate ale Rusiei.

În contextul coordonării cu partenerii, Uniunea Europeană se angajează să sprijine în continuare Republica Moldova pentru a face față provocărilor cu care se confruntă „ca urmare a agresiunii rusești împotriva Ucrainei.” De asemenea, Uniunea Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia și „va sprijini eforturile de reformă ale acestora pe parcursul parcursului lor european”.

În noiembrie, primul raport de evaluare a țărilor aspirante

Progresele făcute de Moldova, Ucraina și alte țări pe calea spre aderarea la UE ar putea fi analizate urmând ca, la 8 noiembrie, să fie publicat un raport pe această temă, susțin surse de la Bruxelles citate de Europa Liberă.

Potrivit Reuters, evaluarea ce va fi publicată la 8 noiembrie urmează să fie pozitivă pentru Moldova și Ucraina. În cazul Kievului, raportul ar putea include unele condiții, inclusiv intensificarea luptei împotriva corupției și asigurarea drepturilor minorităților naționale.

Nu este limpede dacă vor fi condiții și pentru Moldova.

O decizie definitivă privind începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina ar putea fi luată apoi, în baza raportului, la un summit UE din 14-15 decembrie.

Moldova susține că ar fi pregătită să adere în 2030, dată avansată pentru o nouă extindere de președintele Consiliului European, Charles Michel, iar Ucraina susține că ar putea fi pregătită chiar mai repede, în doar câțiva ani.

XS
SM
MD
LG