Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen: „Am decis să ne mărim sprijinul pentru Ucraina”


Președinta Comisiei Europene, imagine de arhivă

Maratonul de reuniuni la nivel înalt al președintelui american Joe Biden, început joi dimineață cu reuniunea NATO, se încheie vineri, cu participarea la summitul Uniunii Europene, la care nu se așteaptă să se adopte noi sancțiuni impotriva Rusiei, legate de importurile de energie.

Cu toate acestea, joi, la deschiderea reuniunii de două zile, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat, între altele: „Am decis să ne mărim sprijinul pentru Ucraina, să înăsprim sancțiunile împotriva Rusiei și să ne eliberăm de combustibilii fosili ruși. Prin urmare, mâine [vineri], împreună cu președintele [american] [Joe] Biden, vom prezenta un nou capitol în parteneriatul nostru energetic. Este vorba despre importul suplimentar de gaz natural lichefiat din Statele Unite, care va înlocui GNL-ul rusesc pe care îl importăm acum, un pas important înainte”.

Multe țări europene, începând cu Germania, dar si Ungaria sau Austria, se opun în acest moment unui embargo pe importurile de gaze și petrol din Rusia, pentru că le-ar afecta economiile mai tare decât ar lovi Rusia, un lucru afirmat miercuri, în Bundestag, cancelarul german Olaf Scholz. Ceea ce nu înseamnă că Uniunea Europeană nu este preocupată să-și reducă repede dependența energetică de Rusia.

În schimb, liderii europeni sunt hotărâți să ajute, cât mai nebirocratic, țările membre care preiau acum refugiați din Ucraina. O mențiune specială se face la R. Moldova, Consiliul European reafirmându-și sprijinul „pentru R. Moldova și poporul său”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG